Ко је (био) Ернест Хемингвеј, заправо? Син оперске певачице и лекара. Ловац и риболовац. Ратни ветеран, дописник и шпијун. Припадник изгубљене генерације. Новинар, прозаиста и поета, грубих речи, али правичан. Заљубљеник у живот, али само у онакав какав је сматрао да заслужује...

Фото: kultivisise.rs

Први пут са оцем на пецање

Ернест Милер Хемингвеј рођен је 1899. године у Оак Парку у држави Илионис, предграђу Чикага, мирном градићу препуном побожних хришћана. Био је друго од шесторо деце лекара Кларенса Хемингвеја и оперске певачице Грејс Хемингвеј. Пре него што се чувени писац родио, Хемингвејеви су очекивали девојчицу, те се Ернест, као нежељени дечак, морао трудити да привуче мајчину пажњу, служећи се и непристојним понашањем, као и сталним ривалством са старијом сестром Мерселином.

Фото: glossy.espreso.co.rs

Имао је око две година када се први пут опробао као риболовац. Отац га је повео на језеро Валун, где су имали летњиковац. Већ првог пута мали Ернест је успео да упеца највећу рибу, те ју је чак сам и извукао на обалу. Од овога момента Ернесту риболов постаје велика страст.

Хемингвеј је похађао средњу школу Oak Park and River Forest High School од 1913. до 1917. Био је добар спортиста, бавио се бројним спортовима - боксом, атлетиком, ватерполом и фудбалом. Две године је наступао у школском оркестру са сестром Марселин и добијао добре оцене на часовима енглеског језика.

Фото: beforeafter.rs

Осим огромне љубави према риболову и природи, Ернест је од оца наследио и страст према лову, авантуристички и немиран дух. Овакав темперамент га је спречио да након средње школе троши време на  универзитетско образовање. Почео је да ради као новинар, открио је свој списатељски дар и писање му је постало животни позив. Иако га новинарство није дуго задржало, ослањао се на новинарски стил писања; ,,Користите кратке реченице. Користите кратке прве пасусе. Користите енергичан енглески језик. Будите позитивни, а не негативни"...

У рату и љубави

Први светски рат

У децембру 1917. Хемингвеј је одговорио на позив Црвеног крста и пријавио се за возача хитне помоћи у Италији. У мају 1918. испловио је из Њујорка и стигао у Париз док је град био бомбардован од стране немачке артиљерије. Тог јуна стигао је на италијански фронт. Првог дана у Милану, послат је на место експлозије фабрике муниције како би се придружио спасиоцима који су преузимали остатке женских радника. Инцидент је описао у својој књизи ,,Смрт у поподневним часовима": Сећам се да смо, након што смо прилично темељито тражили мртве, сакупили само њихове фрагменте.. Неколико дана касније, био је смештен у Фосалту ди Пјаве.

8. јула био је тешко рањен минобацачком ватром. Он ће касније искористити овај тренутак као инспирацију за опис такве експлозије у свом роману „Збогом оружје“. Упркос ранама, Хемингвеј је помогао италијанским војницима да се повуку на сигурно, за шта је добио италијанску сребрну медаљу за храброст. Тада је још увек имао само 18 година. Хемингвеј је касније рекао за инцидент: Кад као дечак одете у рат имате велику илузију бесмртности. Други људи страдају; не ви... Онда када бивате тешко рањени тад први пут изгубите ту илузију и сазнате шта вам се може догодити. Задобио је тешке гелерске ране на обе ноге, оперисан је одмах у дистрибутивном центру. Провео је пет дана у пољској болници пре него што је пребачен на опоравак у миланску болницу Црвеног крста.

Док се опорављао, заљубио се у Агнес фон Куровски, седам година старију медицинску сестру Црвеног крста. Ова романса је касније бита описана у роману „Збогом оружје“, у ком су Хенри и Катрин оживели ову љубавну причу; иако су његови ликови на крају делили исту болничку постељу, неизвесно је да ли се то догодило у стварном животу. Када се Хемингвеј вратио у САД, у јануару 1919, веровао је да ће му се Агнес придружити за неколико месеци и да ће се њих двоје венчати. Уместо тога, у марту је добио писмо с њеним потписом да је верена за италијанског официра. Биограф Џефри Мејерс пише да је Агнесино одбијање застрашило младића. У будућим везама Хемингвеј је следио образац напуштања жене пре него што би она могла да га напусти.

Када се из рата вратио у Америку, физички и психички рањен на италијанском ратишту, није могао да се смири. Уговорио је дописнички рад за један амерички лист, оженио се и вратио се у Париз, који је у то време био средиште књижевног и културног живота старог континента.

Торонто и Чикаго

Хемингвеј се вратио кући рано 1919. године. Пре двадесете године, из рата је стекао зрелост која се косила са животом код куће без посла и са потребом за опоравком. По повратку у Оук Парк Хемингвеј се на крају потпуно отуђио од своје мајке Грејс. Често је изводио несташлуке попут ноћних излета са сестрама и њиховим другарицама, што је његова мајка сматрала неприкладним. Овим ће заправо почети њихово узајамно удаљавање. Грејс је закључила да њен син има неподношљив карактер и ни трунку религиозности и забранила му је да посећује породични летњиковац на језеру Валун. Њих двоје никад нису успели да превазиђу овај сукоб.

У октобру 1920. Хемингвеј је потиштен кренуо у Чикаго. Тамо је срео двоје људи с којима је почела нова етапа у његовом животу: Хедли Ричардсон, жену старију од себе осам година, и Сервуда Андерсона, истакнутог романописца и песника чикашке књижевне сцене.

Када је Хедли Ричардсон дошла у Чикаго у посету сестри Хемингвејевог цимера, Хемингвеј се тада искрено заљубио. Касније је тврдио: „Знао сам да је она девојка за коју ћу се оженити.“  Хедли, црвенокоса, са „негујућим инстинктом“, била је осам година старија од Хемингвеја. Упркос разлици у годинама, Хедли, која је одрасла са презаштитничком мајком, изгледала је мање зрело него обично за младу жену њених година. Бернис Керт, ауторка књиге "Жене Хемингвеја", тврди да је Хедли била „евокативна“ у односу на Агнес, али да је Хедли имала детињство које је Агнес недостајало. Њих двоје су се дописивали неколико месеци, а затим су одлучили да се венчају и отпутују у Европу. Желели су да посете Рим, али је Шервуд Андерсон предложио Хемингвеју да оде у Париз ако жели да студира француску књижевност. Хемингвеј се на први поглед заљубио у Хедли и венчали су се у септембру 1921, а два месеца касниј Ернест је ангажован као дописник Торонто Стара. Млади брачни пар се преселио у Париз у децембру исте године. О Хемингвејевом браку са Хедли, Мејерс тврди: „Са Хедли је Хемингвеј постигао све чему се надао са Агнес: љубав лепе жене, добар приход, живот у Европи.“

Фото: impulsportal.net

Рођење сина и самоубиство оца

Хемингвеј и његова нова жена Паулин отпутовали су у Канзас Сити, где се њихов син Патрик родио 1928. године.  Након Патриковог рођења, Паулин и Хемингвеј путовали су у Вајоминг, Масачусетс и Њујорк.  Спремајући се да се укрца на воз за Флориду, примио је вест да му се отац убио. Хемингвеј је био скрхан, пошто је раније писао свом оцу и говорио му да се не брине због финансијских потешкоћа. Писмо је стигло жељену адресу свега неколико минута након самоубиства. Схватио је како се Хедли морала осећати након самоубиства сопственог оца 1903. године и прокоментарисао је: „Вероватно ћу ићи истим путем“.

Хемингвеј је имао два сина са Паулин. 

Изгубљена генерација

Париз

Био је ратни дописник, али и борац, што му је омогућило да стекне огромно искуство и скупи солидну грађу за своје писање. Како смо већ напоменули, Хемингвеј је волео интензивно живљење које је подразумевало путовања, лов и кориду. Истовремено је путовао, ратовао, уживао у лепотама живота и непрекидно писао.

Фото: presstiz.rs

У Паризу је склопио бројна пријатељства са тамошњим писцима и уметницима. Група истакнутих уметника коју су сачињавала имена попут: Езра Паунд, Гетруда Стајн, Френсис Скот Фицџералд, Силвија Бич, Џејмс Џојс, Макс Истмен и други названа је ,,Изгубљена генерација". Пошто су сведочили о томе шта су сматрали бескорисном смрћу на тако великом нивоу током рата, многи чланови Изгубљене генерације одбацили су више традиционалних идеја о правилном понашању, моралности и родним улогама. Сматра се да су "изгубљени" због своје тенденције да дјелују без циља, чак и безобзирно, често се фокусирају на хедонистичку акумулацију личног богатства. Чланови Изгубљене генерације гледали су на идеју "Америчког сна" као велику превару. Многи младићи су нестрпљиво ушли у Првог светског рата верујући више у витешку борбу гламурозног времена него нечовечну борба за опстанак. Међутим, реалност коју су доживели - брутални покољ више од 18 милиона људи, укључујући и 6 милиона цивила - разбио је своје традиционалне слике маскулинитета и њихове перцепције око различитих улога мушкараца и жена у друштву. 

Ова генерација није могла и није желела да се суочи са ужасима рата, многи од њих створиле су немогућа, нереална очекивања од будућности. Ово се најбоље увиђа у завршним редовима Фицџералдовог „Великог Гетсбија“ у ком је наратор Ник изложио Гетсбијеву идеализовану визију будућности, која га је увек спречавала да види стварност онакву каква заиста јесте.

Уобичајене особине "Изгубљене генерације" укључиле су декаденцију, искривљене визије "америчког сна" и родну забуну.

У Паризу је Хемингвеј упознао и славног Пикаса.Управо у овом граду Хемингвеј се по први пут огласио као писац. 

Ту је ушао у круг Гертруде Стајн и Езре Паунда, који су подржали Хемингвејеве књижевне амбиције. 1923. године Хемингвеј објављује  Три приче и десет писама, 1924. У наше време и Пролећне бујице 1926. године. Ове књиге усмериле су пажњу на ново књижевно име.

Сунце се поново рађа 

Ново књижевно име одједном је засјало у пуном свом сјају 1926. године, када је изашао један од његових најбољих романа Сунце се поново рађа. То је био роман управо о људима „изгубљене генерације“ генерацију младих која је преживела страхоте светског рата и из њега понела не само физичке него и душевне ожиљке, али и дубоко разочарање због изневерених идеала и померених вредности у послератној стварности.

Ернест Хемингвеј популаризирао је поменути термин, користећи га као епиграф овом роману. Због својих вредности које су у потпуности уништене у рату, јунаци у Хемингвејевом „Сунцу се поново рађа“ живе плитко, хедонистичким начином живота, бесмислено посматрајући свет док пију и забављају се. Џејк, приповедач и централни лик остаје немоћне пред својим ратним ранама. Описује како његова сексуално - агресивна и промискуитетна љубавница Брет делује као мушкарац, покушавајући да буде "један од дечака" у настојању да контролише животе својих сексуалних партнера.

Након романа првенца који је један од његових најбољих романа, Хемингвеј је непрестано путовао и исписивао странице својих чувених романа: Збогом оружје (1929), Снегови Килиманџара (1935), Имати и немати (1937). 

Хедли и Ернест су се вратили на Кубу пре објаве рата Сједињених Америчких Држава тог децембра, када је убедио кубанску владу да му помогне у преуређивању Пилара, који је намеравао да користи у заседи немачких подморница код обала Кубе. Са Хедли Ернест је добио сина Џека Хемингвеја.

Шпански грађански рат 

Године 1937. Хемингвеј је отишао у Шпанију да извештава о Шпанском грађанском рату за Северноамеричку новинску алијансу (НАНА), пркос противљењу Паулин да ради у ратној зони. Хемингвеју се у Шпанији придружила новинарка и списатељица Марта Гелхорн, коју је годину дана раније упознао у Ки Весту. Попут Хедли, Марта је била родом из Сент Луиса, и попут Паулин, радила је за Воуг у Паризу. О Марти, Керт објашњава: „Никада му није удовољавала онако као што су то чиниле друге жене“.

Крајем 1937. године, док је био у Мадриду са Мартом, Хемингвеј је написао своју једину драму, Пета колона, док су град бомбардовале франкистичке снаге. Враћао се у Ки Вест на неколико месеци, а затим се два пута враћао у Шпанију 1938. године, где је био присутан у бици код Ебра, последњем републичком штанду, те је био међу британским и америчким новинарима који су последњи напустили битку док су прелазили реку.

Четири године је његова веза с Мартом одржавана у тајности, а онда се развео од супруге, како би се венчао с њом. Још један од разлога брачног краха били су њихови различити ставови у вези политичких питања. Паулин је била на страни фашистичког режима, док је Хемингвеј био на страни комунистичких лојалиста.

За ким звона звоне

Почетком 1939. Хемингвеј је својим чамцем прешао на Кубу да би живео у хотелу Амбос Мундос у Хавани. Ово је била фаза спорог и болног раздвајања од Паулин, која је започета када је Хемингвеј упознао Марту Гелхорн. Марта му се убрзо придружила на Куби и они су изнајмили имање од 15 хектара, удаљено 24 км од Хаване. Паулин и деца напустили су Хемингвеја тог лета, након што се породица поново окупила током посете Вајомингу. Након његовог развода од Паулин, он и Марта су се венчали 20. новембра 1940. у Шајену, Вајоминг.

Био је згађен када је видео да један његов пријатељ дозвољава мачкама да једу са стола, али је заволео мачке док је био на Куби. Имао их је на десетине, а чак и дан данас, потомци његових мачака су на сигурном, на његовом имању недалеко од Хаване.

Фото: djurdjevak.com

Искуство из Шпанског грађанског рата преточио је у дело За ким звона звоне (1940), још један роман који је освојио велики број читалаца и  учврстио репутацију Ернеста Хемингвеја као великог писца. Популарности овог романа допринела је његова филмска верзија са Гари Купером и Ингрид Бергман у улогама Роберта Џордана и Марије. Марта га је инспирисала да напише овај свој најпознатији роман, који је постало најбоља књига месеца и продата је у пола милиона примерака у року од неколико месеци. Роман је номинован за Пулицерову награду и, према речима Мејерса, „Тријумфално је поново успоставило Хемингвејеву књижевну репутацију."

Други светски рат

Нова љубав и нови развод по ко зна који пут

Хемингвеј је био у Европи од маја 1944. до марта 1945. Када је стигао у Лондон, упознао је дописницу часописа „Tајм" Мери Велш, у коју се заљубио. Марта је била приморана да пређе Атлантик бродом напуњеним експлозивом јер је Хемингвеј одбио да јој помогне да добије пропусницу за штампу у авиону, а она је стигла у Лондон како би га пронашла хоспитализованог са потресом мозга у саобраћајној несрећи.

Била је неемпатична према његовој несрећи, оптужила га је за насилника и рекла му да је „готова, апсолутно готова". Марту је Хемингвеј последњи пут видео у марту 1945. године, док се припремао за повратак на Кубу, а њихов развод је завршен касније исте године. У међувремену, замолио је Мери Велш да се уда за њега на њиховом трећем састанку.

Бронзана звезда за храброст

Хемингвеј је пратио трупе до искрцавања у Нормандији носећи велики завој за главу, према Мејерсу сматран „драгоценим теретом“ и није му дозвољено да оде на обалу. Десантни брод је био на видику плаже Омаха пре него што се нашао под непријатељском ватром и окренуо се назад.

Хемингвеј је касније написао у Колијеру да је могао да види „први, други, трећи, четврти и пети талас десантних трупа – „лежали су тамо где су пали, притом изгледајући као тешко натоварени снопови на равном шљунковитом потезу између мора и првог покривача“. Мелов објашњава да, тог првог дана, ниједном дописнику није било дозвољено да слети, те је Хемингвеј враћен у Доротеа Дикс.

25. августа је као новинар присуствовао ослобађању Париза. Супротно Хемингвејевој легенди - он није био први у граду. У Паризу је посетио Силвију и Пабла Пикаса са Мери Велш, која му се тамо придружила. У духу среће опростио је Гертруди Стајн. Касније те године, приметио је тешке борбе у бици код Хуртген шуме. 17. децембра 1944, сам се одвезао у Луксембург да извештава о биткама, упркос болести која му је отежавала пут. Чим је стигао, Ланхам га је предао лекарима, који су га хоспитализовали због упале плућа. Опоравио се већ недељу дана касније, када је већи део борби, нажалост, већ био завршен.

1947. године Хемингвеј је награђен Бронзаном звездом за храброст током Другог светског рата. Препознали су да је био „под ватром у борбеним областима како би стекао тачну слику услова“, уз похвалу да је „својим талентом изражавања, омогућио читаоцима да стекну живу слику о потешкоћама и тријумфима војника на фронту и његовој организацији током борбе“.

Куба и Нобелова награда

Низ несрећа и депресија

Хемингвеј је рекао да је „био без посла као писац“ од 1942. до 1945, током свог боравка на Куби. 1946. оженио се с Мери, која је пет месеци касније имала ванматеричну трудноћу. Породица Хемингвеј претрпела је низ несрећа и здравствених проблема у годинама после рата: у саобраћајној несрећи 1945. године „сломио је колено“ и задобио још једну „дубоку рану на челу“; У узастопним скијашким несрећама Мери је сломила прво десни, а затим и леви чланак. У саобраћајној несрећи 1947. године Патрик је био рањен у главу и тешко болестан.

Хемингвеј је утонуо у депресију кад су његови књижевни пријатељи почели да умиру: 1939. Вилијам Батлер Итс и Форд Мадок Форд; 1940. Ф. Скот Фицџералд; 1941. Шервуд Андерсон и Џејмс Џојс; 1946. Гертруда Стајн; а следеће 1947. године Мек Перкинс, Хемингвејев дугогодишњи уредник и пријатељ. Током овог периода патио је од јаких главобоља, високог крвног притиска, проблема са тежином и на крају дијабетеса - од којих је већина била резултат претходних несрећа и дугогодишњег обилног опијања. Ипак, у јануару 1946, започео је рад на Рајском врту, завршивши 800 страница до јуна.

Најслабије и најбоље Хемингвејево дело

1948. године Хемингвеј и Мери отпутовали су у Европу, боравећи у Венецији неколико месеци. Док је био тамо, Хемингвеј се заљубио у тада деветнаестогодишњу Адриану Иванчич. Иванчич је била његова инспирација за дело „Преко реке па у шуму" из 1950. године, које је критика прогласила најслабијим делом Ернеста Хемингвеја. То је погодило писца, да би 1952. године објавио роман „Старац и море“ и њиме задобио неподељена признања критике, Пулицерову награду за књижевност, а 1954. године и Нобелову награду.

Старац и море

Искуство преточено у роман

Лов и риболов су, како је поменуто, од детињства били неизоставне активности у Хемингвејевом животу. За Хемингвеја лов и риболов били су средство за бег од људи и начин приближавања природи.

Хемингвеј је почео да се бави рибарењем на мору док је живео на Ки Весту, где се преселио 1928. године. Изнајмио је чамац и почео веома озбиљно да се бави риболовом. Касније, кад се преселио на Кубу, осетио је задовољство лова на сабљарке. Кубански риболовац Карлос Гутјерес подучавао га је тим вештинама. Гутјерес је ловио сабљарке од своје шесте године и знао је боље од било кога све појединости о овој врсти рибе.
Године 1934. Хемингвеј је купио чамац и у току сезоне свакодневно одлазио у риболов. Његова посада се стално мењала, али Карлос је увек био с њим, у свим приликама. Сва ова искуства касније ће бити вешто искоришћена за постизање ефекта реалистичности у роману „Старац и море“.

Фото: static.hayat.ba

Хемингвеј је обично радио спорим темпом, пишући око петсто речи дневно. Ово се веома променило кад је почео да ради на роману „Старац и море“, који је писао дупло брже од других романа. Књига је оборила продајне рекорде и добита је толико признања критике да је Хемингвеју на крају додељена Нобелова награда за књижевност.

Погрешна тумачења романа

Ипак, Хемингвеј је сматрао да су многи прикази књиге пука измишљотина. Неки су, на пример, тумачили главног лика Сантјага као прототип Исуса, а његову борбу с морем и муке које је претрпео као симбол Исусовог страдања. Многи читаоци су осећали исто и многи свештеници су то помињали у својим проповедима. Али Хемингвеј никад није мислио на овај симбол. „Старац и море“ је мање - више прича о старом рибару коју је Карлос чуо у детињству. Хемингвеј као писац уопште није био склон томе да у свом писању користи одређену симболику.

Могло би се рећи да је лик Сантјага у роману „Старац и море“ сам Хемингвеј. У једном тренутку у роману стари рибар каже да човек може бити уништен, али не и поражен. Хемингвејево самоубиство је можда избор самоуништења којим је избегао пораз. Или је ово још једно погрешно тумачење на које би се Хемингвеј насмејао?

Несреће у авионима

Хемингвеј је затим отпутовао у Африку. 1954. године, Хемингвеј је био готово смртно повређен у две узастопне авионске несреће. Лет за разгледање града изнад Белгијског Конга унајмио је као божићни поклон Мери. На путу да фотографишу Мурчисон Фолс из ваздуха, авион је ударио у напуштени комунални стуб и пао. Хемингвеј је повредио главу, док је Мери сломила два ребра. Следећег дана, покушавајући да дођу до медицинске помоћи у Ентебеу, укрцали су се на други авион који је експлодирао при полетању, а Хемингвеј је задобио опекотине и још један потрес мозга, овај довољно озбиљан да проузрокује цурење церебралне течности. После тога, задесила га је још једна несрећа када је у његовом кампу избио пожар и он је задобио опекотине другог степена. Несреће су довеле до физичког и психичког погоршања. После пада авиона, Хемингвеј је пио јаче него обично да би се борио против болова због повреда.

Хемингвеј због повреда није могао да отпутује у Стокхолм на доделу Нобелове награде, али је зато припремио говор који гласи:

Писање је, у најбољем случају, усамљени живот. Организације за писце умањују пишчеву усамљеност, али сумњам да побољшавају његово писање. Како јавно расте, тако одбацује усамљеност и често му се посао погоршава. Јер свој посао ради сам, а ако је довољно добар писац, свакодневно се мора суочавати са вечношћу или њеним недостатком.

Политичку и економску неправду осудио је у делима „Имати и немати“ и „Пета колона“. У делу „За ким звоно звони“ тематизује проблем губитка слободе.

Завршио је као отац

Пуштен из болнице, стигао је кући у Кечум 30. јуна 1961. године. Откључао је подрумско спремиште у ком су се налазиле његове пушке, попео се до предсобља, предњег улаза и пуцао у себе „двоцевком сачмарицом коју је толико често користио да се могла сматрати пријатељем“. Завршио је исто као и његов отац.

Мери је позвала болницу, а лекар је брзо стигао у кућу утврдивши да је Хемингвеј „умро од самонанесене ране у глави“. Мери је одвезена у болницу, а сутрадан се вратила кући, те се побринула за сахрану и путне аранжмане. Бернис Керт пише да јој се самоубиство Хемингвеја чинило нереалним, те је изјављивала новинарима да је његова смрт била случајна. У интервјуу за штампу пет година касније, Мери је потврдила да је пуцао у себе.

Хемингвејово понашање током последњих година било је слично понашању његовог оца пре него што се и сам убио. Његов отац је имао наследну хемохроматозу, при чему прекомерно нагомилавање гвожђа у ткивима кулминира погоршањем менталног и физичког стања. Његова сестра Урсула и брат Лестер су такође починили самоубиство.

Фото: stil.kurir.rs

На Хемингвејевом гробу је неколико деценија касније написано следеће:

Највише од свега што је волео је јесен,

лишће жуто на памучном дрвету,

лишће које плута потоцима, пастрмке

      а изнад брда,

високо плаво небо без ветра,

... Сад ће заувек бити део њих.

Избор из Хемингвејеве збирке поезије ,,Песме без реда"

ДОБА ЈЕ ТРАЖИЛО
Доба је тражило од нас да певамо
А онда нам одрезало језике.
Доба је тражило од нас да течемо
А онда нам зачепило извор.
Доба је тражило да плешемо
А онда нам навукло гвоздене панталоне.
На крају доба је добило
Онаква говна каква је и тражило.

 
ЗА ПОГИНУЛЕ МОМКЕ
Попушили смо;
За краља и домовину,
Христа свемогућег
и остале.
Родољубље,
демократија,
част,
саме речи и фразе
које су нас прокурвале или убиле.
Драгана Клашња

Leave a comment