Михољско љето, Мартињско љето или бабље љето, које представља пријатан метеоролошки феномен када се временски услови карактеристични за период летњег годишњег доба настављају и након почетка јесени. 

uhplash.com Радујмо се Михољском лету!
unplash.com Да ли се радујемо михољском лету?

Период михољског љета означава продужетак топлих дана и након Михољдана. Када током октобра имамо лето кад му време није са  сунчаним и мирним данима и приметним преливом најлепших јесењих боја. 

Према народном веровању након Михољдана (12. октобар) почиње период праве јесени, а наставак топлих дана у јесењем октобарском периоду се назива Михољско љето. Према неким временским прогнозама и овог октобра нас очекује михољско лето иако тренутно имамо велику осцилацију температура и она  је чак прилично ниска за крај септембра. То утиче на метеоропате и на психу човека али сазнање да нас чека лето и у октобру чини да лакше поднесемо тренутно тмурно време.

Метеоролози најављују да ће крајем овог месеца, то јест последња недеља, да ће бити топла као и почетак октобра са темперературама чак до 30 степени. Како ће то утицати на наше здравље, на нашу психу - остаје да видимо. Свакако,  уколико сте спаковали летње ствари нека вам буду при руци, за јутро имајте танке џемпериће, мантиле и огртаче. Слојевито се облачите и будите спремни и за сунце и за кишу.

Желим вам да уживате у Михољском лету и да се осећате као на летњем одмору док се припремате за жуту јесен са кишобраном и кабаницом при руци. Смењују се годишња доба и таман једно изгустирамо, стиже нам друго које смо пожелели и тако све у круг. Надамо се да ова јесен и зима неће бити бурни и да ће се смирити епидемиолошка ситуација. Свако доба носи своје чари и уживајмо предстојећем луксузу лета усред јесени. 

Сузана Марјановић

 

Leave a comment