Удружење Cinema City, заједно са партнерима, наставља пројекат Реке за локалне заједнице, чији је фокус јачање сарадње између савремених културних и креативних сцена Мађарске и Србије. Идеја је да се користе културни догађаји као средство за привлачење људи на реке у ове две земље.

Река за локалне заједнице

“Низом активности као што су едукативни догађаји и догађаји за умрежавање, презентације и продукције циљ нам је да ојачамо знање у креативном сектору, подстакнемо уметничку сарадњу између локалних сцена и грађана, затим истакнемо улогу младих жена уметница и просто учинимо видљивијим културне производе међу публиком у пограничном регион. На тај начин уједно појачавамо осец́ај припадности заједничком подручју”, објашњава директор Удружења Cinema City, Милош Игњатовић.

Додатно, пројекат Реке за локалне заједнице има дугорочан циљ – стварање платформе за промоцију и заједничко стварање младих уметника.

Кроз 26 заједничких културних активности као што је представљање свежих филмова, музику, визуелне радове и перформансе који комуницирају универзалним језиком и представљају популарне и ефикасне медије за исказивање људске домишљатости, идеја је вратити људе на две реке у овом случају Дунав и Тису. Истовремено, план је створити и инфраструктуру за будуц́у употребу и тиме стварање нових туристичких производа у датом локалном насељу. Имплементација програма је у снажној сарадњи са локалним заједницама, оне постају не само део уметничког стваралаштва, вец́ заједно одлучују шта ће стварати и делити са заједницама исте реке, али са друге стране границе.

„Географски је ово подручје јединствено, имамо заједничку историју, више пута смо били иста држава, архитектура нам је веома слична, а не знамо ништа једни о другима. На претходном пројекту – Калеидоскоп савремене културе и креативних индустрија, тек смо загребали ову причу. Открили фантастичне мађарске бендове и уметнике, послали чак неке бендове из Србије у Сегедин и тако даље. Мислимо да та интеракција ради на зближавању два народа са супротних страна граница“, напомиње Игњатовић.

Пројекат Р2Ц (Rivers to communities) је наставак ранијег успешног пројекта К3ЦИ (Калеидоскоп савремене културе и креативних индустрија), реализованог од стране истог тима и подржаног од истог фонда, Interreg IPA CBC HU-RS. Партнери на овом пројекту су Удружење Cinema City (Нови Сад), КЕП-СЗИН-ХАЗ Фондација (Сегедин), ДДТГ Дунавска транснационална група за развој (Печуј/Сегедин), Pro Progressione (Будимпешта/Кецскемет) и Асоцијација Културанова (Нови Сад).

Leave a comment