Концентровани  протеини у праху или течности којим желите да обогатите своју исхрану су веома популарни. Обично су то протеински шејкови које пијемо пре или после тренинга. Да ли знате шта они садрже?

unsplash.com Који је твој омиљени протеински напитак?

Протеински шејк садржи протеин јајета, грашка и сурутке - веровали или не. Зато их не могу конзумирати особе које су алергичне на јаја. Бенефити конзумирања шејкова су смањен шећер, крвни притисак, телесна тежина, повећана концентрација и мишићи. Уколико сте у журби, гужви а желите да имате квалитетан и избалансиран оброк - протеински шејк га може заменити у неким приликама.

Протеин је једињење усмерено на раст и развој и одржавање мишићне масе.  Препоручује се да недостатак протеина надокнађујемо неком врстом протеинског праха који има садржај протеина већи од 70%. Шејкови садрже протеинску формулу с врло високом биолошком вредношћу као и и есенцијалне аминокиселине.

Протеини сурутке препоручују се и побољшавају брзину регенерације одмах након тренинга. Све протеине  делимо на више група у односу на њихово: порекло, изворе, брзину деловања и концентрацију. Можемо навести три основне врсте протеинских прахова: whey, casein i soy (soja). Wheu је мој омиљени протеин јер се најбрже уграђује у мишиће.

Ево два  рецепта како да направите брзи протински шејк од производа из ваше кухиње - потребна су вам три јајета, пет ораха, једна кашика меда, 300 ml млека -  све измешате и убаците неке воћне бобице по жељи.

Још један протеински напитак за вас: кашичица воћне каше и кашичица кокосовог уља, 100 гр Ella сира, вода, мед и наравно неко воће на површини по вашој жељи. Уживајте и пријатно!

Сузана Марјановић

Leave a comment