Делегација Европске уније у Србији и National Geographic Србија организују конкурс за најбољу фотографију насталу у Србији „Жене у фокусу“. Фотографије доставите у периоду од 20. септембра 2021. до 1. новембра 2021. на електронску адресу takmicenje@euinfo.rs.

Жене у фокусу

Тема конкурса је „Жене у фокусу“. У време свакодневних изазова, као што су забринутост за сопствено и здравље најближих и економску неизвесност која је утицала на све грађане Србије, позивамо вас да нам пошаљете фотографије јаких жена које вас свакодневно инспиришу. То могу бити мајке, баке, сестре, супруге, лекарке, медицинске сестре, продавачице, новинарке, активисткиње, глумице, психолошкиње, спортисткиње, итд.

Конкурс је отворен за:

– све пунолетне грађане са боравиштем у Србији;

– пројекте из сектора културе, демократије и људских права, и социјалне инклузије, односно за пројекте који се баве родном равноправношћу, а које подржава Европска унија у Србији.

Стручни жири ће одабрати и три најбоље фотографије наградити ваучерима за куповину фото опреме у динарској против вредности од:

прва награда – 1.000 евра;
друга награда – 500 евра;
трећа награда – 300 евра.
Жири ће доделити и „Специјалну награду жирија за најбољу фотографију ЕУ пројекта у Србији“.

Стручни жири ће изабрати 19 најбољих фотографија (укључујући и три награђене), као и једну најбољу фотографију пристиглу од аутора са ЕУ пројеката које ће бити објављене у електронској публикацији ЕУ Инфо Центра као и на веб страници и налозима на друштвеним мрежама Делегације ЕУ у Србији.

Првонаграђена фотографија биће објављена у српском издању часописа National Geographic. Изложба најбољих фотографија биће одржана крајем 2021. у зависности од здравствене ситуације и у складу са мерама и прописима у вези са окупљањем на јавним местима током пандемије.

Уколико немате професионални фото-апарат, немојте да бринете јер ће наш жири узимати у обзир и фотографије начињене мобилним телефоном.

Радове ће оцењивати жири у саставу:

  • Горанка Матић, фотографкиња и историчарка уметности чија је ретроспективна изложба “Искуство у гужви” ове године одржана у Музеју савремене уметности’ у Београду;
  • Александар Келић, доцент, Факултет примењених уметности у Београду;
  • Игор Рилл, уредник, Натионал Геограпхиц Србија;
  • Давид Пужадо, Белграде Пхото Монтх;
  • Далиборка Николић, ЕУ инфо мрежа

Фотографије послате након наведеног рока неће бити узете у разматрање. Фотографије нагог тела које на било који начин објективизују жену и женско тело неће бити узете у обзир!

ВАЖНО: Детаљна правила и услове учешћа у конкурсу пронађите овде. 

Leave a comment