Ухвати филм фестивал нас спаја – од 29.9-3.10. у КЦНС

Ухвати филм!

Међународни 19. филмски фестивал Ухвати филм одржаће се од 29.9-3.10. од 18h у Културном центру Новог Сада. Током пет дана Фестивала, биће приказан чак 41 краткометражни филм из 25 држава света, од којих 9 синхронизованих филмова за слепе, али и разноврстан пратећи програм: 2 изложбе фотографија, перфоманс, 3 дана филмског мастер класа и 4 трибине. Овогодишње издање јединог региналног фестивала на тему инвалидности носи слоган Фестивал нас спаја, са циљем да укаже на заједничке емоције, вредности и промене перспектива које Ухвати филм већ скоро две деценије изазива код публике и јавности.
Увод у разноврстан програм биће радионица о инвалидности и приступачности, која ће се одржати 27-28.9. са Ухвати филм волонтерима. Ова обука пружиће им неопходна знања и вештине за волонтирање на инклузивним културним догађајима.
Фестивал се свечано отвара у среду – 29.9. од 18h у Културном центру Новог Сада. Публика ће моћи да погледа прошлогодишње награђене филмове, али и сретне Фриду Кало. Њен лик и дело оживеће новосадска глумица Тања Јосић у перформансу „Фрида казује“, који је настао по мотивима књиге „Фрида или о боли“, чувене списатељице Славенке Дракулић. Истог дана отвориће се и изложба фотографија „Лепота зиме“, пристиглих на јавни конкурс Удружења за подршку особама са психофизичким сметњама „ЗаЈедно“ града Суботице.
Дуги низ година, Фестивал тежи да буде што приступачнији. Поред тога што се одржава у простору који је приступачан особама са физичким инвалидитетом, сви филмови су титловани, а говорни садржаји превођени на знаковни језик. Од ове године – премијерно и део филмског програма биће синхронизован за слепе у четвртак – 30. септембра! Аудиодескрипцију сценарија одабраних филмова урадила је Виолета Влашки из Дигитас 24, а за реализацију синхронизације задужен је Импопростор, под иницијативом и окриљем КАО Парнас-а, организатора Ухвати филма. Исти дан, биће отворена и изложба фотографија „Фотографија ТИ прича“, вишеструко награђиване ауторке, Маје Томић. Изложба ће бити аудиодескрибована за слепе, тако да је Ухвати филм фестивал једини фестивал у земљи чији је део филмског програма приступачан за особе за сензорним и моторичким инвалидитетом.
Премијерни краткометражни филмови на програму су од 30.9-3.10. од 18h у биоскопу КЦНС! Очекују нас необичне приче о обичним људима и обичне приче о необичним људима. Приче о храбрости и слабости, о томе што јесмо и шта можемо да будемо. О томе да се не стидимо да искажемо своје емоције. О праву за равноправне могућности и снази да мењамо свет. О томе да јесмо различити, али да нас све спаја иста нит – нит наде, љубави, поштовања и толеранције – нит Ухвати филм фестивала.
Након пројекција биће организоване трибине:
у четвртак, 30.9. трибина Невидљива уметност: о томе колико је важно да сви имамо прилике да уметност доживимо.
у петак, 1.10. трибина Дом у којем растемо: о теми деинституализације особа са инвалидитетом.

Leave a comment