Опера „Аида“ премијерно је изведена у среду 15. септембра на Петроварадинској тврђави у Новом Саду, чиме је  Опера Српског народног позоришта отворила 161. сезону настаријег театра у Србији!

Публика је имала прилику да после 39. година ужива у спектакуларном извођењу чувене опере Ђузепеа Вердија, у складу са оригиналном идејом композитора – под ведрим небом, међу зидинама Петроварадиске тврђаве.

Након осам месеци исцрпног рада данас нашој публици показујемо прави филмски спектакл. Ми смо направили један искорак - ову оперу изводимо баш како је композитор замислио, спектакуларно и на отвореном. Поред великог труда и рада око израде костима, рада на самој опери, усмерили смо пажњу на кампању, што је уродило плодом – показали смо да опера изискује нови простор, као и нову публику - изјавио је директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Ово је година када свет обележава 120 година од смрти Вердија, а Опера Српског народног позоришта чак три јубилеја: 160 година позоришта, 120 од смрти великог композитора и 150 година од праизведбе овог епско оперског дела, давне 1871. године у Каиру, поводом отварања Суетског канала.

Честитам Српском народном позоришту и свим уметницима Опере српског народног позоришта на припреми овог светског спектакла. Опера српског народног позоришта је превазишла све границе, критеријума и стандарда по ко зна који пут. Вечерас се очекује неочекивано! Убеђена сам да ће критеријум који се постави вечерас бити нови стандард за читаву светску оперску сцену - рекла је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу.

Овај несвакидашнји културни догађај пратило је око 3 000 гледалаца под ведрим небом. Лепоту чувене опере дочарали су наступи великог хора и оркестра, као и гостујућег диригента и солисте куће „Арена ди Верона“. Сценом је парадирало више од 350 учесника, као и музичара, чланова хора, домаћих и међународних солиста, балетских играча и великог броја статиста за познату сцену марша војника.

Техника, балет, хор, солисти Српског народног позоришта, сада смо сви заједно ту, нас петсто, предвођени нама двојицом  и маестром Солинасом из Италије да направимо нешто ново и одемо корак даље! Драго нам је што публика верује у наш ентузијазам! Постоји притисак због тога што постоје и велика очекивања. СНП деценијама уназад прави сјајне ствари. Међутим, када заборавимо на такмичење и мислимо само на то шта ће видети публика, притисак нестаје и сви од срца сарађујемо – сви постајемо један организам - објаснили су Александар Николић, редитељ и Александар Илић кореограф.

Драгана Клашња

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment