Отворен је конкурс за учеснике VI циклуса програма „Креативно менторство“

Да ли те занима креативно менторство?

 

 

 

 

 

Конкурс за учеснике шестог циклуса програма „Креативно менторство“, намењеног садашњим и будућим професионалцима у области културе, уметности, медија, креативних индустрија и сродних дисциплина, отворен је данас, 3. септембра и трајаће до петка, 17. септембра 2021. године, до 23×59.
„Креативно менторство“ је јединствени менторски програм настао у Србији који афирмише и подстиче менторство као вид доживотног учења и размене знања, идеја и искуства између етаблираних стручњака, ментора, и будућих професионалаца, ментија. VI циклус програма „Креативно менторство” је регионалног карактера – за учешће у програму биће изабрано 25 нових учесника из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске – садашњих и будућих професионалаца у области културе, уметности, медија и креативних индустрија који долазе из јавног, цивилног и приватног сектора или делују самостално.
Потенцијални учесници треба да буду активни у некој од различитих области најшире схваћене области културе, која обухвата, али није ограничена на: уметност, културно наслеђе, креативне индустрије, културне политике, медије, образовање у култури и кроз културу, менаџмент и продукцију у култури, истраживања у области културе, културу за децу и младе, друштвено ангажовану културу и уметност, културологију, медијску продукцију, међународну културну сарадњу и друге сродне области. Потенцијални учесници у програму такође могу доћи и из области медија.
Формално образовање у некој од ових области није услов за учешће, већ је много важнији досадашњи, тренутни или будући рад као и жеља за даљим професионалним усавршавањем. Учесници у програму могу бити и појединци који су тренутно у процесу формалног образовања, а пословни статус потенцијалних учесника није релевантан и не постоји старосно ограничење.
Програм подразумева различите видове подршке, па учесници у оквиру програма имају прилику да стичу нова знања и увиде, као и да раде на остваривању својих професионалних и личних циљева. Главну активност програма за учеснике (ментије), представља једногодишња индивидуална подршка ментора, који се пажљиво бира у односу на ментијеве потребе, циљеве и изазове. Улога ментора је да дељењем знања, искуства и перспектива, подржи ментија у професионалном и личном развоју. Ментори у програму припадају различитим секторима, генерацијама и професијама, што ментијима омогућава да стекну специфична знања и искуства из других области, која су им често недоступна.
Поред тога, програм пружа и релевантне тренинге, предавања и дебате на актуелне теме од значаја за рад и развој учесника, као и повезивање, умрежавање и размену са другим ангажованим и активним професионалцима које програм окупља. На тај начин се учесницима пружа прилика да кроз сусрете са другим ментијима и менторима током трајања програма размене искуства и остваре потенцијалне сарадње.
Уз то, учесници добијају континуирану подршку тима „Креативног менторства“ и промоцију њиховог рада и достигнућа током трајања програма, али и након тога, када постају део алумни мреже.
Шести циклус програма одвијаће се хибридно, тако што ће се два главна догађаја (Уводни тренинг и Средњерочно окупљање) у оквиру програма одвијати уживо, а преостали догађаји и радионице ће се одвијати онлајн.
НАПОМЕНА: Уколико епидемиолошки услови буду то захтевали, у циљу безбедности свих учесника, цео програм ће се одвијати онлајн.
Током трајања конкурса, заинтересовани ће имати прилику и да се упознају са тимом и програмом „Креативног менторства“, у оквиру онлајн промотивног догађаја, 14. септембра 2021.
Међу менторима у претходном, петом циклусу били су: Олга Свобода, директорка за развој решења у TACK TMI, глобалној компанији за консалтинг и тренинг; Иван Миливојев, један од оснивача неколико фестивала у Србији и региону, међу којима су ЕXИТ фестивал, Warriors Dance Festival, Sea Dance Festival, R:EVOL:UTION festival i #DEV9T; Ива Чукић, директорка Института за урбане политике, оснивачица и програмска директорка Уличне галерије; Анђелка Јанковић, менаџерка маркетинга Битеф фестивала; Riley Hammersly, community менаџер у компанији Nordeus, Nathan Koeshall, директор и суоснивач организације „Catalyst Balkans“ која подржава развој и ширење филантропије у региону, Михаило Јанковић, тадашњи директор компаније Nectar Group, добитник награде за развој лидерства међу младима; док су у прва четири циклуса ментори поред осталих били и Лазар Џамић, креативни стратег, донедавно шеф тима за бренд стратегију у Гугловом креативном think-thank-у ЗОО у Лондону; Натали Бељански, извршна директорка Фестивала уличних свирача из Новог Сада; Joachim Waern заменик шефа мисије Амбасаде Шведске у Београду; Миша Стојиљковић, новинар, психолог и медијски саветник; Ана Пејовић, тадашња менаџерка пројеката организације „Крокодил“, Тони О`Брајан, некадашњи директор British Council-а за Западни Балкан; Јасна Димитријевић, директорка Задужбине Илије М. Коларца; Милан Савић, директор међународног фестивала саксофона „Belgrade Saxpirience“; Марија Десивојевић Цветковић, потпредседница Делта Холдинга; Маја Лалић, креативна директорка „Миксера“; Бранко Димитријевић, професор и теоретичар уметности; Милан Петровић, тадашњи председник Српске асоцијације менаџера; Хелен Ларшон, тадашњи аташе за културу Амбасаде Шведске у Београду, и многи други.
Неки од алумниста, учесника у претходном, петом циклусу били су: Милош Миловановић, контрабасиста и оснивач фестивала„Bass passion“, телевизијски продуцент и презентер; Катарина Ивакић, предузетница и покретачица прве „Bass passion“ заједнице „Катализа“; Маја Ћурчић, председница удружења „Арт Апарат“ које подучава и оснажује децу и осетљиве друштвене групе; Милеса Милинковић, директорка међународног фестивала Ухвати филм; Никола Андонов, архитекта који је представљао Србију на Бијеналу у Венецији 2012. и покретач FabLab-a; Марко Раденковић, оснивач првог дизајн инкубатора у Србији „Нова Искра”; Лидија Хам Миловановић, сарадница за односе са јавношћу Народног музеја у Београду; Весна Ивановић, школска библиотекарка у селу Мачкат; Андрија Мамутовић, награђивани млади пијаниста из Ниша; Бојана Бачић, новинарка дневног листа „Данас”; Бојана Лукић, сликарка и ауторка дечјих радионица из области визуелне културе; Дуња Пешут, професорка српског језика и књижевности у Бачкој Тополи; Душан Калејски, драмски педагог из Зрењанина; Марина Прохаска, менаџерка дигиталних комуникација у непрофитном сектору; Милан Марковић, кустос – педагог у Музеју у Смедереву; Лана Николић, новинарка Радио Београда 202; Лидија Милашиновић, директорка Народног музеја у Кикинди и многи други талентовани, проактивни и посвећени професионалци.
Више о алумни мрежи можете наћи на сајту програма.
Учешће у програму је бесплатно, захваљујући менторима који програму доприносе про-боно, као и бројним покровитељима и партнерима програма који препознају вредност и потенцијал „Креативног менторства”. Пријаве се врше попуњавањем и слањем формулара који је доступан овде најкасније до 17 септембра 2021. у 23х59, уз који се прилаже скорашња биографија на свом или енглеском језику и доказ о уплати за једнократну накнаду за обраду пријава коју програм наплаћује. Детаљи о процесу пријављивања и конкурсу доступни су на сајту, а за додатне информације можете да нас контактирате на друштвеним мрежама, Фацебоок, Инстаграм и Линкедин или путем мејла info@kreativnomentorstvo.com.
Програм је настао у Србији И реализује се и развија већ девет година. Данас „Креативно менторство” окупља мрежу амбасадора менторства који чине заједницу мотивисаних и друштвено одговорних појединаца који доприносе развоју друштва заснованог на креативности, знању и сарадњи.
Главни покровитељ шестог циклуса је Амбасада САД у Србији, а покровитељи су Титан Цементара Косјерић, Medicon, Coca Cola Hellenic, Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада Шпаније у Београду и Амбасада Шведске у Београду.
Главни едукативни партнер програма је компанија Gi Group HR Solutions, а едукативни партнери су Pamela von Sabljar, Epic Assistants i Stella Karl Ćosić. Партнери пројекта су: „Нова Искра“, Мокрин House, Vizartis и дневни лист „Данас“.

Leave a comment