Да оперу чине људи и да су највеће опере о малим обичним људима, а теме којима се баве ванвременске и увек актулене показало се и ових дана када су две Новосађанке, Аида и Амнерис поделиле суграђанке у најмасовнијој групи на друштвеној мрежи Facebook.

Фотограф: Владимир Величковић, Српско народно позориште

 

 

 

 

 

 

Уз подршку и помоћ админстратора групе, Аида и Амнерис увеле су Новосађанке у суштину заплета опере Аида чија је премијера планирана за 15. септембар на Петроварадинској тврђави.

“Прво смо ”направили људе”, објашњава нам Ивана Милорадов, сарадница Опере Српског народног позоришта – “па су данима људи добијали чудне захтеве за пријатељство од Радамеса, Аиде и Амнерис, а могли су и да прате њихове међусобне односе, наравно преведене у комуникацију медија који смо користили. Онда су у договору са администраторком групе Новосађанке, Аида и Амнерис свој љубавни троугао изнеле пред суд јавности и изазвале буру коментара, подршке и осуде. Јавиле су се и наше суграђанке које су брзо схватиле о чему се ради, па смо на крају свим Новосађанкама захвалили на помоћи и саветима и позвали их да расплет ове чувене љубавне приче погледају заједно са нама на Тврђави, 15. септембра.”

У години када цео свет обележава 120 година од смрти Вердија, Опера Српског народног позоришта на темељима три велика јубилеја – 160 година позоришта, 120 година од смрти великог композитора и 150 година од праизведбе Аиде извешће 15. септембра то епско оперско дело онако како је композитор замислио: под ведрим небом, међу зидинама Петровардинске тврђаве!

У среду, 15. септембра публика ће након 39 година имати прилике да се поново заљубљује у Аиду и саосећа у њеној борби између љубави и дужности. Опером ће дириговати гост из Италије Андреа Солинас, настављена је сарадња и са младим и талентованим редитељем, Александром Николићем, гостом из Београда. Кореографију ће урадити Александар Илић. Иначе, “Аида” је први пут изведена управо у Египту, 1871. године, пре тачно 150 година, а на сцени Српског народног позоришта последња премијера тог великог оперског дела била је далеке 1982. године.

Карте за премијерно извођење “Аиде” могуће је купити на билетарници Српског народног позоришта или онлајн сервису.

Некада је отварање позоришне сезоне било спектакл ком се радовао цео град. Ипак последњих година ентузијазам бледи. Годину дана је прошло од како свакодневно слушамо о бројевима који су зауставили много тога. У највећој мери културу и уметност.

 

Leave a comment