У Лиманском парку у Новом Саду, 11. и 12. септембра 2021. године, биће одржан Фестивал гастрономије Укуси Војводине. Препознатљив по томе што један од омиљених новосадских паркова претвори у место добрих укуса и пријатног дружења људи свих генерација, ове године фестивал слави пети рођендан. Тим поводом, организатори најављују многобројне излагаче, али и интересантне пратеће садржаје.

Да ли волиш Фестивале?

 

 

 

Сви они који су се зажелели добре домаће кухиње, традиционалних војвођанских јела, богате мезе и мирисних колача из књига са старих полица, моћи ће да уживају обилазећи и испробавајући шта им је припремило преко 100 излагача ове године. Од појединачних пољопривредних газдинстава и малих предузетничких радњи, до ресторана, актива жена, локалних акционих група и туристичких удружења, стижу нам у ова два септембарска дана шунке, кулени, кобасице, чварци, сиреви, и крављи и козји, разноврсни производи од воћа и поврћа, зимница, мед, зачини, али и паприкаши свих врста, тестенине и чорбе, печене паприке и насуво на све начине. Биће и природних сокова, занатског пива, али и вина. Наравно, и резанци с маком.
Они који желе понешто и да науче, моћи ће да испрате шест занимљивих радионица на тему справљања традиционалних кобасица, петровске и лемешке, затим да пробају занимљиве комбинације меда и сира из општине Жабаљ, да сазнају како се узгаја и користи у исхрани микробиље, да уживо виде и испробају готово заборављене чипкасте крофне и хлеб од комлова из Баната, али и да виде како се слажу традиционални војвођански мени и вина из Сремских Карловаца. Млади кулинари из СШ „ Светозар Милетић“ из Новог Сада, предвођени професором Миланом Кнежевићем, показаће како у њиховом извођењу изгледа једно традиционално војвођанско јело.
Најмлађе посетиоце очекује и ове године много лепих тадиционалних игара, такмичење, али и радионице на којима ће учити да праве ванилице и бундевару. Све програме са децом воде стручни васпитачи.
Фестивал Укуси Војводине, осим по богатству укуса и дивном амбијенту, препознатљив је и по доброј атмосфери коју, осим расположених посетилаца и излагача, ствара и бирана музичка подлога. Уз познате џез звуке Александар Дујин Оркестра, којима започиње фестивал, до ритмова за плес, филмских композиција и дела класичне музике, као и врхунских вокалних солиста, ништа неће изостати. Издвајамо занимљиву завршницу прве вечери под називом „Ко некад у 8“, када ће посетиоци моћи да се подсете шлагера из Југославије у периоду од 1930. до 1990.године.
Радно време фестивала је од 12-20 часова, улаз је бесплатан, а капија фестивала је, због радова на мрежи за наводњавање, пребачена на део парка према Лиманима 3-4. Фестивал је смештен у сам средишњи део парка, одмах иза дечјег игралишта.

Више информација на линку.

Leave a comment