Иако је називамо шљивом, она, заправо није шљива, већ једна врста киселе кајсије са невероватном нутритивном вредношћу. Расте на јапанском дрвету уме (лат. Pinus mumе) које цвета крајем марта  и као таква постала је симбол земље Јапан. Претпоставља се да су Јапанци управо захваљујући њој тако виталан и дуговечан народ, а у продужетку текста открићете и зашто!

Фото: pixabay.com

Нисте ни сањали шта све она поседује и може!

Ова црвена „шљива“ азијског порекла богата је великим количинама калцијума, калијума, фосфора, гвожђа, витаминима Б1 и Б2, као и великом количином лимунске киселине, која је бољег квалитета и већег садржаја витамина Ц од онога који поседује лимун. Осим минерала садржи и извесне отровне састојке, те се из тог разлога користи искључиво у сушеном облику.

Умебоши шљива, илити, укисељена јапанска кајсија, пре свега, делује повољно на имунитет, у овој улози је прва на листи и без конкуренције. Такође, прочишћава масну јетру и ослобађа организам отрова. Регулише варење и рад желуца (захваљујући природним ензимима). Снажан је антиоксиданс, а осим тога, веома је ефикасна у лечењу гљивичних инфексија ( нпр кандиде) и најразличитијих бактерија (нпр хелико бактерије). Један од разлога је што ферментисани умебоши производи мењају Пх вредност крви из киселе у базну, премда гљивице настањује киселе средине.

У разговору са нутриционистом дошли смо до информације да је сасвим довољна једна умебоши шљива на дан, у временском периоду од седам дана, како би се желудац изборио са опасном хеликобактеријом. С друге стране, три седмице коришћења ове јапанске шљиве доводи до потпуног ослобађања од упорне кандиде, наравно, у оба случаја су неопходне и мале редукције у исхрани, као и промена лоших животних  навика да би резултати лечења били учинковитији.

Друго име ове биљке је еликсир младости, а осим тога повећава и отпорност на стрес, који често бива једини узрок различитих здравствених проблема.

Фото: pixabay.com

Умебоши шљива у кухињи

Како је већ поменуто, ова занимљива воћка је макробиотички препарат изузетно високе хранљиве вредности и има значајну примену у кухињи, а нарочито јапанској. Често се додаје као слани зачин приликом припреме јела од житарица, махунарског поврћа, широког спектра сосева и варива. Ове шљиве омиљене су у Јапану, а постоји претпоставка да је била на битном месту у исхрани древних самураја. Засигурно је ова намирница задужена за дуговечност и виталност јапанског народа, јер се у њиховој кухињи ова краљица здравља баш у све меша!

Фото: unsplash.com

Чланак о начину на који се можете заштити од упорног паразита - кандиде можете пронаћи ОВДЕ!

Ова доза здравља доступна нам је у више облика

Умебоши шљива је код нас доступна у већини здравих храна. Најчешће ћете је пронаћи у стакленим или пластичним посудама у сушеном и укисељеном стању, која изгледом подсећа на компоте и туршију из наших традиционалних кухиња.

 Након исушивања биљке на сунцу, као састојци се додају листови биљке шизо (лат. Перилла Фрутесценс) и морска со, што обезбеђује арому шљиве и служи као конзерванс. У саламури, начињеној од ових састојака она стоји од шест месеци до годину дана. Тако се добија сува и укисељена умебоши шљива, нама добро позната са рафова здравих храна.

Упозорење: Будите сигурни да нећете уживати приликом конзумације, јер као што видимо из приложеног она је комбинација киселог и сланог укуса.

Сва горепоменута лековита својства доступна су нам и у течном облику, у виду умебоши сирћета. Ово сирће настаје поступком природне ферментације умебоши шљива и код нас се продаје под називом кисело – слани раствор од умебоши шљива, с обзиром на то да је по нашим стандардима киселост овог раствора блажа од очекиваног. Такође, можете пронаћи у продаји и умебоши пасте, које могу бити додаци или зачини муслијима, супама, житарицама...

Драгана Клашња

 

Leave a comment