У периоду ових врућина хладан напитак који ће нас сачекати у фрижидеру је преко потребно освежење. Да ли ћемо пити коктеле, сокове, ледене чајеве, алкохол  - избог је на вама али за свакодневно расхлађење пронађите баланс између здравља и задовољства.

Unsplash.com Који је твој чај?

Како ме сваког дана не би чекала само хладна вода а услед тога да није здраво сваки дан пити много сокова са шећером, одлучих се да направим свој ледени чај, врло једноставан и веома пожељан. Убрах у башти листове свеже зелене нане, опрах их и оставих у флаши, насух литар воде, исцедих лимун и ставих у фрижидер. Обавезне су две до три коцке леда које додајем, плус мало ђумбира.

Укус менте је веома освежавајући, продоран и јак. Мента је одличан извор мангана, бакра и витамина Ц и лист нане  садржи највише етеричног уља у себи који садржи антиоксидативна, антибактеријска, антивирусна својства.  НАНА- мента или пеперминт, само су различити називи за исту биљку који су добри за респираторне проблеме, отчепљење синуса, кашаљ,  и ублажавање симптоме надимања.

Још један рецепт за ледени чај би могао бити тако што ћете 3 кесице зеленог чаја помешати са свежим листовима матичњака, када се прокувају охладите их и исцедите један лимун, додајте меда и ставите у фрижидер да се расхлади.

Unsplash.com Расхлади се својим омиљеним леденим чајем!

Уобичајени укуси су лимун, бресква, малина, лимета, маракуја. Можда пожелите ледени чај са ђумбиром, са румом, са гранчицом менте, са кришкама зелене лимете или кришкама разних плодова цитруса пуних витамина Ц.

Који је твој омиљени ice tea овог лета? Како се ти хидрираш? Одабери свој напитак, детоксикуј се и здраво се расхлађуј на тропским врућинама!

 

Сузана Марјановић

 

 

 

Leave a comment