Бајковити градић Пиран представља једну од омиљених туристичких дестинација и летовалишта на малој, али изузетно атрактивној словеначкој обали.

Осим културног и туристичког значаја, Пиран је одмаралиште повољних климатских услова, те ће вам, уколико одлучите да га посетите, овај град - драгуљ бити и идеално лечилиште! Посебну елеганцију пружа му архитектура скројена у венецијанском стилу, а звуци песме Bella Ciao, који допиру из ресторана, дискотека и кафића, учиниће да се на тренутак осетите као да сте у Италији. Додуше, нећете много ни погрешити, јер је Трст од Пирана удаљен тек пола сата вожње, а до Венеције само два сата вожње трајектом!

Географске одлике

Пиран је град и управно средиште истоимене општине Пиран, која припада Обално - Крашкој регији у Републици Словенији и налази се на самом југозападу државе. Према последњем попису из 2002. године град Пиран имао је 6.330 становника. Ова општина је једна од три словеначке општине са признатом италијанском мањином (3% становништва). Будући да је општина једна од најразвијених у земљи, постоји велики удео људи из других делова бивше Југославије.

Због свог положаја на Јадрану, староградског духом који избија из лепо очуваних тргова, цркава, споменика и палата овај градић је прави бисер словеначког приморја и увек актуелно туристичко одредиште. У Пирану се налази девет цркава и нешто више од 260 метара очуваних зидина средњовековног града...

Мало историје као зачин

У овом древном приморском градићу у предримско доба живело је илирско племе Хистри по ком је и читава словеначка Истра добила име. Пиран је кроз своју историју био на мети многобројних освајача, али и у саставу многих држава: од Старог Рима, преко Светог римског царства, Млетачке републике, Аустроугарске, а и чувени освајач Наполеон Бонапарта на кратко је освојио овај град.

Ко што је напоменуто у самом уводу, за грациозност овог лепог града одговорна је венецијанска архитектура. Раскошне улице Пирана, које су окружене аутентичним грађевинама, одишу духом старих времена и обилују  великим бројем галерија, музеја и цркава. Богат архитектонски и културни садржај чини да свака шетња овим градом буде величанствена, друкчија и незаборавна.

Будући да је Пиран пун знаменитости и интересантних места која би требало видети и обићи, навешћемо неколико најупечатлјивијих и најзначајнијих од њих.

Места која би обавезно требало обићи

Једна од занимљивости јесте да је у овом граду смештен највећи Акваријум егзотичних морских животиња у Слевенији. Овај акваријум је основан 1964. и у њему се налази више од 200 различитих морских животиња, од којих су, измеђуосталог, обична хоботница, грбави китови, велике шкарпине... У акваријуму се налази и велики број алги.

Недалеко од смештаја у ком сам одсела налази се Трг 1. маја, који је некада носио назив Стари трг и још од 13. века био административно средиште на ком се налазила градска палата. Ово је место где се додирују све улице Пирана, а украшавају га две камене статуе. С обзиром на то да је у оквиру трга смештен ресторан и кафе, ово је идеално место за јутарњу кафу, ручак или пак романтичну вечеру.

Како је већ речено, у Пирану се налази велики број цркава, а најзначајнија од њих је Катедрала Светог Ђорђа, посвећена витезу из Кападокије, убици змајева и заштитнику Пирана. Велики звоник који улепшава ову грађевину рађен је по угледу на звоник цркве Светог Марка у Венецији. Катедрала датира из 17. века, а њена унутрашњост је сва барокно уређена. Значајно је поменути и фрањевачки манастир с почетка 14. века у ком је музичко образовање стекао славни композитор Ђузепе Тартини, али занимљива прича о овом музичару тек следи у наставку текста...

Признања чувеном композитору и виолинисти

На свој ред је дошло и, по мом мишљењу, најлепше место у граду: Тартинијев трг. Ово је централни градски трг испуњен пијачном платформом око које су смештене најзначајније зграде у Пирану: општинска и градска палата. Многе од зграда које га окружују изгубиле су свој првобитни изглед осим једне лепе готичке зграде, коју је, према легенди изградио богати пирански трговац као доказ љубави према сиромашној девојци, због које је био исмеван. И отуда, како се верује, натпис на овој млетачкој кући: „Пусти их нека причају“.

Овај трг је добио име по чувеном италијанском композитору и виолинисти Ђузепеу Тартинију (1692-1770), који је име свог родног града учинио познатим у свету. Тартини је посебно познат по својој „Ђавољој сонати“ за виолину, коју је по сопственој причи компоновао након што ју је чуо у сну од само ђавола.

Јавна тајна је да немирни дух овог виолинисте кружи улицама Пирана, маскиран и одевен у тамно, носећи у рукама сопствену главу. Уколико га у шетњи сретнете, немојте да се плашите! Сасвим је безопасан!

Бронзану статуа овог композитора начинио је у природној величини млетачки вајар Антонио дела Зота 1896. године. На тргу се, такође, налази и Тартинијева родна кућа, која је једна од најстаријих у Пирану. Она је данас седиште Заједнице Италијана, домаћин културних манифестација, а у њој су сачуване и ствари које је тамо оставио сам Тартини: његова смртна маска, виолина, бакрорез који приказује његове снове, уљани портрет уметника, али и његово писмо чувеној виолинисткињи и ученици Мадалени Ломбардини.

Пиран обилује разноликим плажама

Овај бисер словеначког Јадрана познат је и по дугој морској обали, која се простире дуж целог града, те обилује најразличитијим плажама. На вама је да ли ћете свакога дана променити место уживања у сунцу и води или ћете одабрати једну плажу, по свом укусу: камениту, шљунковиту, песковиту или пак окружену зеленилом и природним богатствима којима обилује Словенија.

Увече можете поћи у дуге романтичне шетње поред обале, уживати у мирису мора, месечевом сребрном сјају, као и уз звуке харфе уличних свирача, која употпуњује овај магични амбијент.

Угоститељство

Своје вечери можете провести у лепим ресторанима, укусно уређеним, а један од најпознатијих носи назив самог града. Ту је и хотел Пиран са идеалном позицијом у граду и с погледом на море...

Словенци су изузетно гостољубиви, а угоститељство не доживљавају као грану делатности, већ као начин живота. Овом народу угоститељство је у крви!

Свако оближње место је прича за себе

Уколико пожелите да се упознате са суседним градићима: Порторожом, Луцијом, Изолом или Копером, без проблема ћете моћи да прошетате кроз ова неодољива места, а ако баш и нисте у кондицији, свакако можете да се послужите градским превозом. Било би штета да се не упознате са остатком словеначког приморја.

Романтика Порторожа <3
Луција
Копер

Текст и фотографије: Драгана Клашња

Leave a comment