Египћани и Римљани су доста користили кумин - зачин јаког и необичног шмека који личи на ким и користи се у исхрани, али и у медицинске сврхе. Многи га мешају са кимом, из породице шаргарепа и першуна je,  веома заступљен у индијској кухињи, пореклом из Азије.

Unsplash.com Да ли сте пробали кумин?

Највише je заступљен у Индији где постоји бели и црни, али полако пристиже и у Европу. Веома пикантан за кобасице и швајцарске сиреве. Када помиришете кумин у теглици, осетићете веома јак егзотичан мирис који се тешко може упоредити са неким од зачина који се код нас често користи. У продавници здраве хране га можете пронаћи у праху и може се користити за кување и у форми целог зрна.

Укус је доста слабији када се користи у комбинацији са нечим и добија лаган шмек који хлебу, пециву, хумусу, сосу, месу,  риби даје укусну специфичну ноту. Горког је укуса, браонкасто - тамно зеленкасте боје и користите га само ако волите јако зачињена јела. Свакако, треба бити умерен са састојком чилија који је познат по својој јачини.  Можете га додати када правите хумус, авокадо, пасту или тестенине, пиринач. Најбољи је за додавање у разне врсте интегралних  хлебова када их правите сами, када правите неко рибље ремек-дело, можете га додати у пилетину или поврће.

Uhsplash.com Да ли волите јаке зачине?

Одличан је за губитак килограма, у борби против холестерола као и прехладе, добар за пробаву, стомачне грчеве, мокраћне канале, за респираторне потешкоће, за имунитет, за смањење мучнина у трудноћи. Црни кум је добар за алергије, за неуродерматитис, за депресију, повећава расположење и енергију, добар у борби против свих висура па и корона вируса како тврди биомедицина.

Испробајте нове и другачије укусе, зачините по вашој мери и  пријатно вам било!

 

Сузана Марјановић

Leave a comment