На Међународни дан младих отворен Омладински центар Опенс и културна станица Лиман

Фото: ВЛадимир Величковић

Нови Сад, као Европска престоница културе и младих, након двадесетогодишњег улагања у рад са младима, унапређивања њихових положаја и подстицаја, на сам „Дан младих“ који се обележава 12. августа, постао је богат за још једну културну станицу - Лиман и Омладински центар ОПЕНС. 

Како је истакао координатор ОПЕНС-a Вукашин Гроздановић, Омладински центар осмишљен је као мултифункционално складиште за младе:

Ово је простор који је отворен и приступачан за све. Простор у коме се може реализовати неколико активности истовремено, а који је технички опремљен и у коме раде омладински радници и активисти. Место где су сви добродошли, али је такође спреман да изађе изван својих оквира, којим управљају омладинске организације и организације за младе, млади у партнерству са доносиоцима одлука. То је заправо идеја којој стремимо преко двадесет година.

На самом отварању, Омладински центар послужио је као простор за програме и симулацију радног дана неколико омладинских организација, организација за младе и институција културе.

Симулација радног дана, фото: Владимир Величковић

Милица Лекић, иза организације „Центар за омладински рад – ЦЗОР“, истакла је своја запажања поводом отварања Омладинског центра и колико је простор значајан за допринос како на личном, тако и на нивоу заједништва и целокупног друштва:

Отварање KС Лиман/ОЦ Опенс је велики корак за младе и организације које раде са младима, јер се показало да полако али сигурно млади постају препознати као битан фактор у друштву. Било је дивно видети толико разноликости код младих и организација на једном месту у свом том шаренилу које спајају вредности и енергија уз осмехе. Учешће и представљање на симулационом делу потврдило ми је зашто волим то што радим и дало ми додатну мотивацију за рад у будућности. Простор Омладинског центра има потенцијал да пружи младима здраво, безбедно и емпатично окружење уз то да будемо тотално своји. Од наизглед обичних дружења уз друштвене игре, грицкалице и сокове до радионица на разне теме битне младима. Оно што бих ја волела да видим јесу програми који раде на неформалном обучавању младих, њиховом оснаживању и опуштена дружења уз разговоре које можда не можемо имати са некима у нашој околини али су за нас важни. 

Иза организације „Чепом до осмеха“ , Радован Лаћарак представљајући програм сепарације отпада, нагласио је да је Омладински центар добро место за едукације по питању екологије, нарочито због развоја свести код младих.

Отварањем културне станице Лиман добили смо прилику да допринесемо квалитетнијем животу младих у Новом Саду и на Дан младих показали смо њихову јачину. Овде ћемо моћи да се покренемо и правимо инспиративне садржаје за нас. Лично бих волео проћи кроз неке едукације о запошљавању, неког вида помоћи како најбоље изградити своје „ја“.

Представници Савеза студената медицинског факултета Нови Сад – ССМФНС најавили су широк дијапазон идеја, од којих је једна да простор ОЦ у будућности користе у сврхе унапређења знања и стварања креативних видеа на тему превенције оралног здравља, али и здравља људског тела.

Координатор Новосадског волонтерског сервиса Војислав Пркосовачки најавио је дешавања за младе и нове волонтерске прилике. 

Посетиоци отварања, млади људи, показали су једну лепу слику будућности, а манифестација је обележена позитивним манирима, добром новосадском енергијом младих и одличном музиком. Волонтери ће моћи да учествују у различитим активностима које ће између осталог доносити различите новосадске организације, а које се тичу здравља, запошљавања, културе, екологије, здравих стилова живота и других тема. Учествовање значи и планирање и спровођење тих активности и тиме бивање делом омладинског центра. Осим овога, волонтерима ће се нудити едукативне активности којима ће моћи да стекну нова знања и вештине а управо је Омладински центра једно од важних места на којим та знања и вештине могу одмах да искористе.

Фото: Радован Лаћарак

У складу са епидемиолошким мерама, част да увеличају „Дан младих“ и отварање нове културне станице  у креативном дистрикту, припала је групама „Три капљице“, „Буч Кесиди“, као и ди-џеју Милесу Хају (DJ Miles High). Члан бенда „Буч Кесиди“ Зоран Зарубица изразио је посебно одушевљење простором и догађајем:

Страва ми је да симболично на овакав дан видим оволики одзив младе публике која схвата сврху и значај онога што радимо. Осетили смо специфичну емоцију и енергију младих, као и раст препознавања порука које песмама преносимо. Овај простор ће младима донети ново место које ће их терати да се спајају и уживају у одређеним конкурсима, уметностима, да ли је то галерија, неки музички програм или едукација.

Испред ОПЕНС-а Јелена Мирић упутила је поруку младим људима да изађу из зоне конфора и искористе Омладински центар за свој напредак.

Ово је једно мултифункционално место за све младе, њихове афинитете и све оне који желе да се друже и деле позитивне вредности. Будите оно што јесте, следите своја уверења и пробајте да их имплементирате на најбољи могући начин. Омладински центар је идеална прилика да будете отворени, спремни за нове прилике. Немојте се устручавати да будете део једне младалачке енергије и приче. Јер ово је заједничка победа и продукт свих младих и они који ће заувек носити ципеле младалачких година.

Текст: Анђела Андријевић

Фото: Владимир Величковић

 
 

Leave a comment