Европско првенство у планинском бициклизму почело је, 12. августа веома узбудљивом штафетном трком након које је златна медаља припала Италији, сребрна Швајцарској а бронзана Немачкој. На церемонији отварања овог важног спортског догађаја за Србију присутнима су се обратили председник Европске бициклистиче уније Енрике Дела Каса, покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, председник Бициклистичког савеза Србије Радомир Павловић, директор Европског првенства Немања Вајс и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин који је званично отворио Првенство.

Да ли волиш планински бициклизам?

 

 

Европско првенство у планинском бициклизму се први пут одржава у Србији и то баш у Новом Саду. Иако смо до сада већ много пута били успешни домаћини великим и значајним спортским манифестацијама, идеја да се такво такмичење одржи у граду, у равници делује контрадикторно. Међутим није. Последње две године, баш на овом месту одржан је Међународни куп у планинском бициклизму, трка која је носила бодове за управо завршену Олимпијаду. Ту смо стекли драгоцено искуство и доказали да Град и Бициклистички клуб „Нови Сад“ имају озбиљне капацитете да преузму одговорност и професионално организују овај велики догађај” изјавио је Огњен Цвјетићанин и указао на то да је присуство 503 учесника, из целе Европе, као и великог броја домаћих и иностраних медија прилика да се Нови Сад представи у најбољем светлу и постави на мапу европског бициклизма.

Како је покрајиснки секретар за спорт рекао, обезбеђени су најбољи услови за све бициклисте.
Србија је прва земља у региону која је добила прилику да организује ово значајно спортско такмичење. “Ово првенство велики је догађај за српски и европски бициклизам, али и прилика да сви гости из иностранства упознају Нови Сад. Нови Сад је и овај пут показао да може раме уз раме да стане са свим светским метрополама”, додао је Баста.

“Ово је историјски догађај. Први пут Европско првенство у планинском бициклизму је у Србији. Много клубова и много младих бициклиста долазе да возе бицикл и то је веома позитвна ствар”, изјавио је Енрико Дела Каса, председник Евопске бициклистичке уније.

На такмичењу ће учествовати преко 500 најбољих бициклиста из 35 земаља. За све учеснике биће занимљива и јединствена стаза на Петроварадинској тврђави, која иде преко бедема, али и кроз подземне тунеле, те ће многи доживети једно ново искуство. Публика која буде присуствовала догађају имаће прилике да види и српске репрезентативце раме уз раме са најбољим бициклистима Европе и света.
“Све је организовано на највишем нивоу. Надам се да ће и наредних дана све проћи у најбољем реду и да ће сви ови странци отићи из Новог Сада са жељом да се врате поново”, изјавио је Вајс.

До краја Првенства посетиоце очекују бројне трке на једној од најатрактивнијих локација у Европи. Улаз на Петроварадинску тврђаву је бесплатан а на програму су трке Masters finale (XCO), Junior cross country, Elite cross country…

Leave a comment