На Међународни дан младих који се обележава данас, Кровна организација младих Србије објавила је резултате Алтернативног извештаја о положају младих за 2021. годину. Њиме су обухваћени млади од 15 до 30 година, који су одговарали на питања везана за вредности, медије, запошљивост, образовање…

Истраживање је споведено од маја до јула 2021. године, а неки од кључних налаза истраживања су:

Број младих који планира да се одсели из земље: 50% младих би се одселило из Србије (25% испитаних има у плану, 25% би се одселило али нису још започели планирање), док 39% младих не планира али не отписује могућност одласка.

Као одговор на питање зашто би се одселили: 31,7% младих каже због достојанственијег живота, а 24% због вишег стандарда живота.

Фото: Марија Ердељи

На питање да ли је Србији потребан јак вођа, лидер кога ће народ следити? Потврдан одговор дало је 49% – што представља пад процента ове године у односу на претходне две године (у 2019. и 2020. је тај проценат био преко 50%), док је одричан одговор дало 34% младих.

Као одговор на то шта су разлози због којих не гласају – млади најчешће наводе да сматрају да тренутно немају за кога: 47,8%
Да је демократија најбољи облик владавине, сматра 44% младих, док 27% сматра да није, а 29% не зна.

Подршка уласку Србије у ЕУ: 39% младих подржава, 33% није за улазак, док 28% младих не зна.

Став према враћању обавезног војног рока: 46% младих подржава ову иницијативу, док јој се 43% противи.

Став младих о усвајању предлога закона о истополним заједницама: за усвајање датог предлога закона изјаснило се укупно 38% испитаних, при чему жене више подржавају усвајање, док је против усвајања закона 36%

Потпуну легализацију марихуане (у медицинске и рекреативне сврхе) подржава 49% испитаних младих, 29% сматра да је треба легализовати али само у медицинске сврхе, док 15% сматра да марихуану не треба легализовати уопште.
Да конзумира алкохол чешће од једном недељно изјаснило се 23% младих, а њих 27% рекло је “понекад”.

Изложеност физичком и вербалном насиљу: 37% младих рекло је да је било изложено физичком насиљу; а 73% рекло је да је било изложено вербалном насиљу. Уз то, 66% младих каже да су били изложени некој врсти дискриминације.

Више од половине (52%) сматра да је на њих КОВИД-19 пандемија утицала јако лоше; 62% младих сматра да су мере биле понекад превише строге, понекад превише благе; тек 16,8% младих сматра да је одговор био добар (просечна вредност одговора на ово питање на скали од 1 – Изузетно лоше до 5 – Изузетно добро је 2,48)

Млади и вакцинација: 14,2% младих рекло је да је вакцинисано; 53,7% каже да се неће вакцинисати, да планира да се вакцинише рекло је 32,1% младих. На питање да ли подржавају обавезну вакцинацију 20,5% младих рекло је да подржава, док 63,2% не подржава. На питање на основу чега заузимају став о вакцинацији, највећи број младих је одговорио на основу формалног образовања (38,6%).

Резултати истраживања су показали да скоро 50% младих сматра да им политички систем не омогућава да утичу на политичке процесе и одлуке. Заинтересованост младих за политичка дешавања је порасла у односу на претходну годину. Такође, порастао је проценат младих који сматрају да је један од највећих проблема младих мали утицај на доношење одлука, чак 56,7%. И ове године се наставља тренд неповерења младих у институције и политичаре/ке (80% младих каже да не постоји политичар/ка коме верују).

 

На основу података добијених из овог истраживања, Кровна организација младих закључује да институције морају почети да верују младима, како би млади веровали институцијама. Ово истраживање највеће је истраживање о младима у Србији и КОМС га спроводи већ пету годину заредом.

Извештај у целости можете преузети ОВДЕ.

Рад Кровне организације младих Србије подржава Шведска у оквиру програма Београдске отворене школе ,,Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији”.

Извор: Кровна организација младих Србије

Leave a comment