Фестивал уличних свирача – Градић фест и ове године биће одржан у Подграђу Петроварадинске тврђаве од 26. до 28. августа. Уметници различитих профила, музичари, акробате, перформери наступиће на бројним пунктовима 21. издања фестивала.

 

 

Сваке године окосницу програма чине углавном млади, уметници и музички састави из земље и окружења. Ове године локална, новосадска сцена имаће представнике различитих жанрова и стилова. Од перформанса са ватром састава Лудифико до класичних уличних извођача попут бенда The Bad Week који већ годину дана свирају на улицама Новог Сада.

На улицама Градића наступиће и бенд Кло Кло, Ансамбл Опус, Дарко и Минимоји, Тхе Китникез, затим Стефан и Акустични Гадови кантауторски бенд састављен претежно од глумаца, Вања Илић и Creative movement, Inspire Concept Dance студио из Новог Сада. ПЈ Дуо из Новог Сада бави се баскингом од оснивања, а ове године засвираће на 21. Фестивалу уличних свирача.

За журку у Градићу биће задужени Филип Грујић и Бетон и Шљокице из Новог Сада, а Креативни погон и Street dance show by PSB & Groove направиће улични перформанс у Београдској улици.

Београдски извођачи и ове године чине значајни део програма, па ће тако на уличним пунктовима фестивала наступити  singer – songwriter пројекат Танкман иза којег стоји Горан Штрбо, а чија музика варира између американе, трагова панк рока и алтернативе. Из Београда нам долазе и  ROCHER JAZZ BEND, Swingsi, Никола Албахари Салаћанин и ВанГога двојац.

Меланхолично-банатски jazz swing доноси нам Дрво Труо који долази из Кикинде, док ће Никола Радоњић на фестивалу изводити песме које најчешће пише у ноћној смени у хотел у Суботици. Додатак овогодишњем програму биће и Банда Дрвена, Nadatheatar, Фауст, Замало Видре и о.к.о.т. и Митар Зорић.

Појачање нам долази и из Италије, жонглер и кловн Excentrico Barrilete који је до сада наступио у више од 20 земаља широм света стиже крајем лета у Градић!

За избор учесника који су се пријавили на конкурс 21. Фестивала уличних свирача – Градић фест, био је задужен уметнички жири у саставу: селекторка домаћег програма Јана Катић Чолевић, мултимедијални уметник и програмски уредник Фестивала уличних свирача Александар Царић и оснивач фестивала Борислав Бељански.

Осим регионалних и домаћих извођача који су одабрани путем конкурса, на фестивалу ће још наступити и регионални и домаћи уметници по позиву који ће бити накнадно објављени. Сви програми ће и овог пута бити потпуно бесплатни за посетиоце.

Фестивал уличних свирача – Градић фест 2021. организује Уметничка асоцијација “Инбоx” из Новог Сада, уз покровитељство Града Новог Сада и Министарства културе Републике Србије.

 

Leave a comment