Јесте ли некад посетили Мостар?

Мостар је град који се налази у Босни и Херцеговини. Красе га културни споменици, а најпознатији и заштићени споменик културе света је Стари мост који је изграђен у 16. веку.

Мостар датира још од неолита па све преко римског времена, средњег века, османског и аустроугарског доба. Зато кроз фото-репортажу путописа самог града Мостара и околине коју чине разне знаменитости можемо да уочимо управо разна раздобља кроз грађевине, споменике...

 

Стари град красе грађевине које су од камена из 16.века, сувенирнице које имају разне предмете од бакра, који су традиционални ручни рад.

 

 

Кроз град пролази река Неретва, где су туристи у могућству да уплате вожњу чамцем и виде град из сасвим другог угла.

Затим изнад града на брду имају такође могућност да лете зиплајном и прошетају стакленим мостом изнад самог града.

Јужно надомак града Мостара негде око 30-ак км налази се најлепше место у БиХ, а то су водопади Кравице.

Следећа занимљива дестинација и у оку фотографа, а верујем и у читаоцима - град Почитељ.

Град који је стар вековима и који помоћу своје архитектуре чува многе тајне прошлости, нашао се на Унесковој листи светске културне баштине. Сачувана је архитектура овог града у коме се посебно издвајају тврђава, Шишман Ибрахим-пашина џамија из XVI века, Шишман Ибрахим-пашина медреса, амам и хан из XVII века, бројне куће с медитеранским и оријенталним карактеристикама градње... На подручју јужне Херцеговине се налази Међугорје.

Оно је познато по указивању и порукама Девице Марије која се указала деци. Данас ово место посећују католички ходочасници из целог света. На крају долазимо до археолошког споменика Могорјело из римског доба.

Објективно су описане лепоте крајева БиХ као и самог града Мостара кроз објектив и око самог аутора.

Текст и фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment