Сањарите о путу око света? Ако сте о томе одувек маштали, сада вам се смеши прилика да упознате занимљиве светске дестинације. Вежите се! Полећемо!

КАКОРТОК – МЕСТО НА ГРЕНЛАНДУ

Какорток, раније Јулианехоб, је град и административно средиште општине Кујалек у Данској. Према попису из 2013. године са 3.229 становника представља трећи град по величини данске територије Гренланд и налази се на самом југу. Основан је 1774. године, а његово име у преводу значи бео. У Какортоку влада поларна клима, са хладним и снежним зимама и хладним летима. Јужни део Гренланда не леди. Као и код свих насељених места на Гренланду, ни Какорток није повезан путевима са било којим другим местом. Да би се дошло до других градова потребна су теренска возила, а зими моторне санке. Хелиодром Какорток ради током целе године. Повезан је директно аеродромом Нарсарсуак, а затим индиректно са остатком Гренланда и Европе.

ХОТЕЛ У ОБЛИКУ ЉУДСКИХ ФИГУРА

Кинески хотел Тианзи је смештен у провинцији Хебеи, источно од Пекинга. Изграђен је пре 10 година. и има 10 спратова. Овај шармантни пансион изледа као икона кинеских суперзвезда , Фу (срећник ) , Лу (богаташ ) и Схоу (бесмртност). У Кини се свуда виде знакови на храмовима, светилиштима, продавницама, ресторанима и зградама где осликани кинески богови: среће, просперитета и дуговечности. Схоу, весела фигура са белом брадом, поздравља госте кроз врата на десном стопалу. Његова десна рука држи брескву, која је заправо апартман. Тианзи хотел се налази у Гинисовој књизи светских рекорда као хотел ,,највећа слика-зграда”.

КАЈЗЕРСБЕРГ – ЧАРОБНО СЕЛО У ФРАНЦУСКОЈ

Кајзерсберг је насеље и општина на истоку Француске у региону Алзас и департману Горња Рајна. Село лежи на реци Вајс. По подацима из 2011. године у општини је живело 2709 становника, а густина насељености је износила 109,15 становника/км². Први пут је поменуто у документима из 1227. године када је унук Фридриха Барбаросе овде купио мали замак да би контролисао ову област, мада постоје списи да је још у време Римљана овде постојало војно утврђење. У овом селу је рођен лекар, хуманиста и добитник Нобелове награде за мир Алберт Швајцер.

ПЛАЖА ШАРЕНИХ БОЈА

Кхезр бич је плажа невероватних боја о којој се мало говори и зна. Налази се на Острву Хормоз у Ирану.
Острво Хормоз је једно од 28 иранских острва у Персијском заливу. Налази се у Хормоз мореузу и припада покрајини Хормозган. Једно је од острва која је чинило некадашње Португалско царство, на којем се налазе и остаци португалског замка. Историјско утврђење представља туристичку атракцију Хормоза.

САГАНО – ШУМА БАМБУСА

Шума бамбуса једно је од најпопуларнијих туристичких места у Кјоту и препознатљива ,,разгледница” Јапана. На само 30 минута удаљена од центра ужурбаног Кјота налази се популарна туристичка четврт звана Арасхииама. То подручје је веома популарно још од Хеиан периода (794-1185), када су племиц́и уживали у његовом природном окружењу. Арасхииама је посебно популарна током сезоне цветања трешњи. Унутар овог подручја на површини од 16 квадратних километара, налази се невероватна оаза мира.
Сагано шума бамбуса је место потпуно изоловано од свог хаоса и буке.
Звук ветра у овој шуми толико је познат и важан у Јапану да га је јапанска влада заштитила и прогласила једним од стотину звукова који морају бити очувани.
Кроз саму шуму пролази стаза око 300 метара дужине, стварајући неку врсту коридора, који се зове – бамбус дворана у Кјоту. Интересантна чињеница је да се ограда, којом је ограђен пут кроз шуму, састоји од старих и палих делова бамбуса. У свету постоји око 130 врста бамбуса. Чак 50 њих се може наћи у једној јапанској шуми.

Уколико желите да упознате чари Копаоника ближе него икада, то можете учинити ОВДЕ!

МЕСТО БЕЗ АУТОМОБИЛСКОГ САОБРАЋАЈА

Гулхолмен је насеље у западном делу Шведске, у најгушћем архипелагу, заливу Скагерак, близу границе са Норвешком. Смештено на малом острву у општини Оруст.
Ту се поред старих рибарских кућица налазе и нове викенд куће, густо распоређене као у кошници.Градић има цркву с краја 18. века, кућу саграђену 1893. године са намештајем и покућством из тог периода и Музеј уметности са сликама острва. Ту су биле и фабрика конзерви, солана и радионице за израду једара. За Гулхолмен је карактеристично да нема аутомобилског саобраћаја, већ се долази фериботом из места Тувесвик на острву Оруст.

ТАЈНОВИТИ ЛАРУНГ ГАР

Ларунг Гар, смештен у истоименој долини је град и највећа будистичка школа, која се налази у кинеској покрајини Сечуан, у аутономној регији Тибет. Налази се на надморској висини од 4000 метара, те се често назива и „град у облацима“ или „град на небу“.
Ларунг Гар је локални назив за заједницу претежно тибетанских и ханских кинеских ученика која је израсла око научне будистичке академије Серта Ларун. Основана је 1980. године и упркос изолованости постала је највеће место окупљања и проучавања тибетанског Будизма. Становници су монаси, монахиње, носиоци завета и лаици. Према подацима из 2015. године овде живи и практикује своју веру преко 40 000 будиста. Готово се 4 000 људи иселило и пронашло нови дом. Будући да становништво не разговара са странцима, а туристима је кретање ограничено, до праве истине о томе шта се дешава у Ларунг Гару је тешко доћи. Ларунг Гар се сматрао највећим будистичким, монашким центром све док кинеска влада није започела рушења у јулу 2016. године.

ДРВО – ИЗВОР ВОДЕ

У месту Диноша, на око пет километара од Подгорице, налази се необично дрво из којег извире вода.
Овај феномен најчешће изазивају обилне падавине које преплаве подводне изворе, па додатни притисак потисне воду на површину, уз корење дрвећа. Заправо, вода је годинама тражила свој пут и нашла га кроз стабло овог дрвета.
У питању је мурва (дрво из породице дудова) чији се коренски систем у овом случају налази на сезонском фронту водоизворишта.
Појава је толико популарна да у данима када дође до пробијања воде кроз стабло, многи житељи овог места, туристи, медији и други долазе да прате како уживо изгледа природни феномен.

ДРАГУЉ ФАРСКИХ ОСТРВА

Најлепши драгуљ Фарских острва и јединствена појава језера изнад Атлантског океана....Сорвагсватн је највеће језеро на Фарским острвима. Површине 3,4км квадратних, смештен на вулканском острву Вагар, између Шкотске Норвешке и Острва. Налази се на 30м надморске висине, иако делује да је више. Језеро се још назива и Леитисватн, окружен је драматичним клисурама које спречавају истицање његових вода у Атлантски океан. Само острво Вагар је богато предивним призорима, од ретких птица до прелепих ливада, по којима пасу овце.

МИСТЕРИОЗНА ВИТМАНОВА ШУМА

Ово је једна од три храстове шуме у Дартмуру, једном од највећих националних паркова у Европи. Смештен је на југозападу Енглеске, на надморској висини од око 400 метара и у долини реке Дарт.
Витманова шума је веома посебна и необична. Изгледа као да припада неком бајковитом сценарију. Патуљаста, згрчена стабла са изобличеним деблима  (углавном храстови) и лишајевима који расту на гранама управо чине овај простор нестварним.
Шума се налази међу огромним гранитним громадама окружена слојевима лишајева и маховина. Овде живи око 120 различитих врста лишајева.

Извор: Википедија

Припремила: Драгана Клашња

Leave a comment