Горки лист награда публике овогодишњег 28. Фестивала европског филма Палић додељена је филму „Нечиста крв – грех предака” редитеља Милутина Петровића, који је био приказан у оквиру Главног такмичарског програма.

 


Филм прати причу о Хаџи Трифуну, угледном српском трговцу, који покушава да очува мир са турским властима, али и одржи свој углед и утицај у Врању, важној турској варошици у близини границе са ослобођеном Србијом. Док Трифун припрема два сина да га наследе на позицији вође међу српским народом, муке му стварају не само моћни турски бегови него и сама његова породица. Трифун доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке, јунаке из романа „Нечиста крв”.

Горки лист награда публике

Кроз овогодишње 28. издање Фестивала европског филм Палић наставља се вишегодишња сарадња Горког листа и Фестивала европског филма. Као одани пријатељ Фестивала европског филма Палић већ пуне 23 године, Горки лист употпуњује атмосферу и фестивалски амбијент, али и подстиче на размишљање и на реакцију гледаоце и позива их да отворених чула прате свет око себе!


Горки лист наградом публике за најбољи филм, публика преузима активну улогу и из свог угла сагледава дела филмске уметности представљена на Фестивалу. На тај начин уважено је, поред мишљења стручног жирија, и мишљење најбројнијег „жирија“ односно оних захваљујући чијој лојалности и посвећености филму, Фестивал траје свих ових година.

Уважавајући чињеницу да се избор најбољег филма по мишљењу публике често заснива на другачијим критеријумима од критеријума стручног жирија, Фестивал европског филма и Горки лист овом наградом позвали
су посетиоце фестивала да након пројекција гласају за најбољи филм из богатог филмског опуса европске кинематографије, који су приказани на овогодишњој 28. по реду филмској смотри.
Филм који је од стране публике именован као лауреат Горки лист награде публике, добија посебно дизајнирану статуу.

ГОРКИ ЛИСТ награда публике ове године се додељује шести пут. Претходни лауреати ове награде били су:

  • 2016. године мађарски филм „Убица чистог срца“ редитеља  Атиле Тила,
  • 2017. године филм „О телу и души“
    редитељке Илдике Енеди,
  • 2018. године белгијско-холандска копродукција „Девојке”,
  • 2019. филм „Јадници” француског редитеља Лађа Лија,
  • а претходне године „Име народа” Дарка Бајића.

Leave a comment