Пријаве за мастер клас „НаправиТИ добар филм о жени са инвалидитетом“, који се одржава од 1. до 3. октобра у Културном центру Новог Сада у оквиру 19. фестивала Ухвати филм, продужене су до 31. јула.

Мастер клас намењен је свима који се баве филмом: од студената режије и продукције до режисера, продуцената и сценариста. Сви заинтересовани могу се пријавити попуњавањем онлајн упитника (име и презиме, место становања, контакт подаци, занимање, искуство и мотивација). Број места је ограничен! За петоро учесника/ца мимо Новог Сада обезбеђен је бесплатан смештај.

Жене са инвалидитетом у филмовима

Жене са инвалидитетом ретко се појављују у филмовима. И кад се приказују, то је врло стереотипно: најчешће су пасивни и немоћни споредни ликови, радња филма готово увек је повезана са њиховим инвалидитетом која је приказана као трагедија, а њихову судбину одређују неки други, најчешће мушкарци. Циљ МАСТЕР клас радионице „НаправиТИ добар филм о жени са инвалидитетом“
коју се први пут ексклузивно одржава у оквиру 19. фестивала Ухвати филм, јесте да промени ову праксу. Да након обуке филмски професионалци боље разумеју и детаљније истражују тему и сензибилишу се да креирају филмове коју заиста мењају перспективе.

Мастер клас радионица

Програм нуди широку едукацију о теорији рода, инвалидности и филма. Радионица пружа основна знања о положају жена са инвалидитетом и моћи филма да утиче/промени слику жене са инвалидитетом.
Сесије ће одржати реномиране стручњакиње. Последњу радионицу водиће пољска редитељка Вероника Андерсон, ауторка награђиваних филмова „Вики“ и „ Ослобођење“, која је и предавачица у Варшавској школи филма на курсу „Од идеје до филма“.

Мастер клас ће бити организована у три сесије:

  • 1.10. (10-13 с) Инвалидност и род и приступачни филмски садржаји, предавачица Милеса Милинковић, докторанткиња Родних студија, радни језик српски.
  • 2.10. (10-13 с) Дискриминација и насиље над женама, Ивана Зелић, координаторка СОС службе Из круга Војводина, радни језик српски.
  • 3.10. (10-13 с) Креирање филма; од теорије до праксе, Вероника Андерсон, предавачица у Варшавској школи филма, радни језик енглески.

Пројекат ,,НаправиТИ добар филм о жени са инвалидитетом” реализује КАО Парнас, организатор фестивала Ухвати филм, са циљем унапређења кинематографске продукције и смањење стереотипних кинематографских остварења у Србији на тему жена са инвалидитетом, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Филмског центра Србије.

Leave a comment