Копаоник, односно, Сребрна планина, како га често називају, је највећи планински масив, најпосећенији зимски центар као и најпопуларније скијалиште у Србији… Један његов део је заштићена зона под именом национални парк Копаоник са великим бројем заштићених природних целина. Занимљиво је да на Копаонику годишње сване 200 сунчаних дана, те ову планину воле да називају и Сунчана планина...

Геофрафске одлике Копаоника

Копаоник се пружа од северозапада ка југоистоку дужином од око 80 километара, досежући у средњем делу ширину од око 40 километара. Гребен овог планиског масива има површину од 2.758 квадратних километара, а његов највиши део носи назив Равни Копаоник и карактеристичан је по већем броју врхова који прелазе 1.700 метара надморске висине. Његов највиши врх је Панчићев врх са 2017 мнв на коме се налази маузолеј чувеног српског природњака Јосифа Панчића, око кога се налази база војске Србије. Цео масив је добио назив по великом рудном богатству које је на њему експлоатисано још од средњег века, а на његовом ширем простору је смештен читав низ културно-историјских споменика из периода од XII до XV века.

Скијашки адреналин

Зимска сезона на Копаонику углавном траје од прве недеље децембра па све до краја априла. Овај продужетак скијашке сезоне омогућава чињеница да је чак 97 % скијашке површине Копаоника обухваћено системом вештачког оснеживања. За сваког љубитеља зимских спортова Копаоник нуди одличне услове. Укупно је у функцији 25 жичара, као и 2 покретне траке које омогућавају превоз скијашима. Жичаре Копаоника могу да превезу до 37.000 путника на сат, а њихова брзина креће се у распону од 2,5 м/с до 5 м/с. Сва скијалишта на Копаонику заједно дуга су 62 километра. Најдужа стаза је Крчмар (1902 метара дужине). Копаоник пружа идеалне услове и љубитељима алпског и нордијског скијања, затим ноћног скијања, а изузетно је погодан и за почетнике. Одређених дана у недељи, скијалиште ноћну стазу претвара у санкалиште, те тада постаје епицентар праве ноћне забаве за све узрасте. Ако сте почетник, можете похађати часове скијања од стране лиценцираних инструктора скијања. Пре него што кренете у ову авантуру, не заборавите да захтевате показивање лиценце!

Летње авантуре на Копаонику

Да бисте волели Копаоник, не морате бити љубитељ искључиво зимских одмора и планинарења. Једна од опција за летњу забаву је свакако летње скијање. Скијање у летњим мајичицама звучи заиста узбудљиво и несвакидашње, међутим, како бисте скијали лети морате користити сву потребну опрему (танке рукавице, мајице дугих рукава и кациге) која вашу забаву чини безбедном. Сва прописана правила се морају поштовати, па стаза за летње скијање има тврду синтетичку подлогу која се премазује посебним воском како би се умањило трење… Током панорамске вожње жичаром, трасом дугом 1400 метара, уживаћете у магичним погледима са висине. Жичара „полеће“ изнад једне од најлепших стаза до Панчићевог врха и креће се брзином од 5 м/с, а могу је користити сви посетиоци, укључујући и децу. Осим тога Копаоник нуди могућност да се забавите Тјубингом (спуштање гумом низ пластифицирану подлогу), вожњом зип – лајном (спуштањем низ сајлу која повезује два одредишта имаћете прилику да са висине посматрате најлепше планинске пределе Копаоника), ту су и боб на шинама, параглајдинг, бициклизам, скејтбординг, алпинизам, али и стазе за пешачење и планинарење… Све у свему, љубитељи адреналина, природе и забаве су у свако доба године добродошли на Копаоник.

Забава за децу

Копаоник је богат и забавним садржајем за децу, те је одлична идеја да посете Авантура Парк Копаоник површине од 2.000 метара квадратних, подељен у три нивоа за различите узрасте, са разним препрекама и стазама, пењалицама, висећим мрежама и мостовима, мини зип-лајном, тобоганима, зидом за пењање… Битно је поменути и дечије игралиште са комплетним мобилијаром и реквизитима, затим стреличарство, јахање коња… Током зиме отвара се и Дечији град у Долини спортова. Што се тиче зимске занимације, деци су доступни инструктори скијања, као и већина плавих ски-стаза. Овај шаролики асортиман забаве учиниће да деца доживе најузбудљивије тренутке на Копаонику.

Ризница природних лепота

Национални парк Копаоник

Национални парк Копаоник се налази у југозападном делу Републике Србије и због својих природних вредности, 1981. је проглашен за национални парк. Он обухвата територију од скоро 12 000 хектара и спада у најважније биодиверзитете Србије када је у питању број ендемичних биљних врста. Посебно заштићена подручја се простиру на површини од 1.375 хектара, а у њих спадају 13 природних резервата и 26 споменика природе. Осим тога, Национални парк Копаоник има и 15 заштићених непокретних културних добара.

Флора и фауна

Копаоник може да се похвали изузетним богатством флоре и фауне. Флора је заступљена са више од 1.500 врста, од чега су преко 170 њих заштићене као ендемичне (Копаоничка чуваркућа, Панчићева поточарка, копаоничка љубичица) и субендемичне врсте. На зонама одговарајуће надморске висине срећу се шумске заједнице: балканске букве, јеле, јавора, смрече, храстова, борова… Што се животињског света тиче, на овој планини живи око 40 врста сисара и око 180 птичијих врста, због чега се Копаоник налази на листи ИБА као станиште птица од међународног значај. Од многобројних животињских врста најзначајнији су сиви соко, златни орао, сова, дивља мачка и јелен. На Копаонику је побројано чак 140 различитих врста лептира, што чини додатни украс овој дивној планини.

Природне знаменитости

Неке од природних знаменитости које треба да посетите су свакако локалитети Небеске Столице, Мијатовића јаз и Метође. Ту су и водопади Јеловарник и Барска, Јошаничка бања са лековитом водом у којој током лета ради аква парк, али и незаобилазни Панчићев маузолеј.

Драгана Клашња

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment