Издвојићемо неке занимљивости које красе земље широм света јер ко зна, можда вам баш неки од ових података буде од помоћи при посети овим дестинацијама.

Шта мислите, у којој земљи има највише близанаца – чак 27,9 на 1000 становника? У питању је држава Бенин. Звучи невероватно да у некој земљи постоји више животиња него људи? На удаљеним Фокландским острвима је однос оваца и људи 200:1.

Сингапур је највећа држава која не поседује тракторе, нити има пољопривредна имања, потпуно је урбанизован. Када идете кроз ову земљу, наилазите на песак куд год да се запутите. Чак 99% ове земље чине пустиње – ради се о Либији. Постоје и државе које немају реке. Једна од тих ретких држава је и Саудијска Арабија.

Да ли можете да верујете да постоји држава која је мања од чувеног Централ парка у Њујорку? Са свега 38.000 људи који живе у Монаку, ова државица спада у најмање на свету и по површини.

Знамо да је крава света животиња у Индији. Многи историчари тврде да је фудбал настао у Кини 1000. године пре нове ере. Податак о броју крава чији је дом Индија потврђује њихов значај у овој земљи – 270 милиона крава, што је већи број него број становника у многим државама на свету.

Која земља има најдужу химну на свету? Са својих 158 стихова, у питању је национална химна Грчке. Највећи проценат кисеоника настаје у Сибиру, област у Русији са својим бесконачним шумама и дивљим пејзажима.

Занимљиво је да је Непал једина земља на свету у којој се обожава женско божанство, тј. богиња Кумари. Желите да будете наставник? Швајцарска је право место за ову професију – почетна плата је чак 24000 евра. Норвежани пију 10,7 килограма кафе годишње.

Волите да имате више простора за себе? Одселите се на Гренланд, тамо свака особа има 38 квадратних километара. Више од половине доктора у Финској су жене. Либија је једина држава чија застава има једну боју – зелену. У Немачкој и Италији свака друга особа поседује аутомобил. Папуа Нова Гвинеја је држава у којој се говори највише језика. Чак 820 или 12% свих светских језика можете чути тамо.

               Николина Комазец

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment