Стање ума је веома битно, а да би он био у што бољој форми потребно је да вежбате и стимулишете развој ваших можданих вијуга. Добро је неговати навике које ће активирати наше неуроне сваког дана, али добро је понекад и изненадити мозак. Питате се зашто? Научно је доказано да мозак боље и брже функционише када заправо не зна шта треба да ради.

Уколико је ваш живот једноличан, мозак је навикао да функционише по истом принципу. Али, уколико га изненадите и доведете у вама несвакидашње стање, активираћете мозак више него иначе. Зато, ангажујте ваш мозак, испробавајте нове ствари, стављајте пред себе нове изазове, откривајте нове светове, упознајте ваш мозак са новим начином живота. А онда ће ваш мозак изненадити вас. Откриће вам већи степен ваших способности, боље ће функционисати, а самим тим и ви  ћете бити успешнији.

Ево неколико идеја које вам могу бити од користи.

Навикли сте да пре спавања фејсбучите? Вечерас пре спавања читајте књигу, а потом уживајте у мраку, размишљајте или само – спавајте.

фото: Марија Ердељи
фото: Марија Ердељи

Обратите пажњу на нове људе, нове знакове поред пута или старе зграде и споменике које нисте до сада примећивали. Идите на факултет новим путем, непознатим улицама. Научите успут називе тих улица. Слушајте неке нове песме док шетате, неку нову радио-станицу.

Учите нове речи, проширите свој вокабулар, било да је у питању ваш матерњи језик или страни језик који учите. Читајте књиге писаца чија дела до сада нисте читали. Читајте новине које до сада нисте читали. Истражујте теме које су вам непознате. Сазнаћете пуно нових, занимљивих и корисних информација, ваш мозак ће бити активнији, а ви ћете се после неког времена лепше изражавати.

Играјте стратешке и друштвене игре, развијајте логику. Када играте занимљиву географију немојте увек писати исте називе. Пробајте да се сетите нечег новог. Играјте шах, карте, решавајте укрштене речи, судоку.

Фото: Марија Ердељи
Фото: Марија Ердељи

Промените доминантну руку оном другом и тако ћете активирати другу страну мождане коре. Уколико сте деснорук, пробајте да пишете, једете или перете зубе левом руком.

Уколико не идете иначе у позориште, биоскоп, на концерте, изложбе – идите! Можда видите, чујете или сазнате нешто интересантно. Нови визуелни и аудитивни садржаји поспешују перцепцију.

Фото: Марија Ердељи
Фото: Марија Ердељи

Уместо да читате књигу, послушајте је. Другачије ћете ангажовати свој мозак и припремити за перцепцију и концентрацију.

Смишљајте нове одевне комбинације и пробудите креативца у себи.

Развијајте своје чуло додира. У лифту притисните дугме гледајући у огледало и тиме промените угао гледања на свет око себе. Прекратите себи време чекања док учите да на додир разликујете коване новчиће. Зажмурите и из ормара изаберите одећу само на основу додира материјала.

Фото: Марија Ердељи

Смишљајте другачије одговоре чак и на обична питања. Не користите увек исте речи. Не будите досадни сами себи јер ви сте ти који увек чују исте одговоре.

Ако имате прилику да се опробате у нечему новом, прихватите изазов.

Foto Marija Erdelji
Фото: Марија Ердељи

У друштву искључите тон и тако гледајте неки снимак или телевизију и заједно коментаришите. Биће и занимљиво и корисно. Пробајте да препознате једни друге жмурећи само на основу додира косе.

Осетите нове мирисе и побудите ваш мозак и чуло мириса. Купите другачији парфем, миришљаве штапиће, етерична уља.

Данијела Шиловановић

Leave a comment