Велики бум у сфери јефтиних кућних поправки и ефективног освежавања наслеђеног намештаја, донела је једна стара источна вештина. Самим поменом лепљења салвета, погађате да се ради о декупажу.

Декупаж је веома стара техника. Наиме, према неким изворима она је први пут изведена још у 13. веку. Пун врхунац, декупаж је имао средином 17. века када је уз свилу, зачине и борилачке вештине, бродом допловила и једна декупажирана кутијица. Помама око декупажа је била толико велика да је успела да направи и интересовање међу аристократијом и бар на коју годину прекине уобичајену уштогљеност међу високорођеним. Природно, декупаж је имао утицај на жене, које се више нису окупљале на недељним чајанкама и бриџ окришајима. Нови тренд су постале, како данас то називамо радионице, на којима су часне госпође и пристојне девојке размазивале беланце по рамовима и чешљевима.

Foto-Marija-Erdelji-3

Данашње радионице се не разликују много од средњевековних седељки, осим у доступности електричне енергије и куповних колачића. У Новом Сад у овом тренутку постоје три такве радионице које су потпуно бесплатне.

Принцип декупаж технике је следећи. Предмет од дрвета, метала или керамике, који желите изменити најпре треба очистити, опрати или ошмирглати. Када се осуши уколико је површина претамна или вам недовољно занимљива, пребојите је бојама. На осушен слој боје ставља се исечени део салвете који желите да залепите. Салвета мора прво да се одвоји од подслојева при чему се користи само горњи, најтањи. Преко салвете се нанеси лепак, безбојни, а марка и састав нису битни. Након тога иде трећа фаза лакирање безбојним лаком.

Foto-Marija-Erdelji

У многим новоотвореним продавницама у којима позивају на креативност, продају све за ову врсту кућних занимација. Међутим, то може често да изађе скупље него вредност предмета ком желимо да удахнемо лични печат и нови живот. Зато за вас тајне јефтиног декупажа открива волонтерка омладинске организације Рилеј, Ања Беговић, која радионице држи већ две године: „Основни принцип декупажа јесте да се салвета залепи и прелакира. Тако да као лак можете користити лак за чамце, лак за нокте, лак за косу или нешто сличног ефекта, само да је безбедно. Приликом кориштења лепка, такође је важно да је безбојан, па можете узети УХО, ОХО и све сличне лепкове за папир, туткало или чак умућено беланце од јајета. Предтретман површине је једино проблематичан, али ту можете да користите спрејеве за дрво, метал, лакове за нокте у боји, темпере. Битно је само да се сваки слој осуши пре наношења новог“, открила нам је Ана.

Дакле, ово је далеко од нуклеарне физике и зато ако желите неке промене у свом животном простору или да некога изненадите оригиналним поклоном, засучите рукаве, изговора нема. Реупотреби!

 

текст: Адријана Грујић

фото: Марија Ердељи

Leave a comment