Међународни дан жена8. март је онај дивни дан када џентлмени купују цвеће нашим дивним мајкама, супругама, ћеркама и бакама. Постало је учестало да сем цвећа купују се и други разни поклони, дарују се знаци пажње и од стране млађих женских особа које дарују и своје мајке и баке.

ФОТО: Unsplash.com – Да ли за Дан жена поклањате цвеће са посебном поруком?

Жене су истовремено симбол снаге, новог живота – симбол рођења, студ породице, симбол нежне љубави, симбол образовања и амбиција.

Овај дан је настао као дан борбе за женска људска права. Истог дана се десио један трагичан догађај за жене. Да ли вам је то било познато? Диван дан пун честитки, пажње, цвећа, поклона са друге стране обележен трагедијом која је подогила управо жене.

Први Дан жена је обележен 1909. године у САД. Овај дан обележава и пожар у фабрици текстила у Њујорку када је погинуло преко стотину жена. Сматра се да су раднице биле задржане унутар фабрике како би се спречило да штрајкују са другим радницима када се радило 10 сати дневно.

ФОТО: Unsplash.com – И један мали цвет је велики знак пажње!

Дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена славимо 8. марта. Надамо се да ће нам припадници наших јачих половина помоћи у овој борби најпре пажњом, разумевањем, захвалношћу и љубављу. Уз честитке и цвеће обрадујмо наше ближње припаднице лепштег пола и овог 8. марта. Осмислимо оригиналан знак пажње и будимо заиста свесни и захвални што постоје наше дивне даме.

Сузана Марјановић

Leave a comment