Амбер Алерт систем је систем брзог алармирања јавности у случају нестанка деце. Фондација Тијана Јурић истрајава у борби за увођење овог система у Србији.

Постојање Фондације Тијана Јурић датира још од јуна 2015. године. Главни циљ ове непрофитне организације је подизање свести о одговорности према деци, побољшање услова за сигурнију и бољу будућност деце како на улици, тако и на интернету. Изменом закона о полицији исте године, начињен је први корак у борби ове фондације – стварање „Тијаниног закона“. Закон је усвојен 2017. године.

Ова Фондација, на челу са Игором Јурићем, Тијаниним оцем, од 2015. године залаже се за увођење система алармирања јавности. Радна група за увођење Амбер алерт система формирана је 2017. године.

Амбер алерт систем карактерише се као модел ширења и објављивања информација, алармирања јавности у специфичним случајевима нестале деце. Овај систем функционише у Америци, Белгији, Чешкој, Француској, Немачкој, Грчкој, Малти, Ирској, Пољској, Бугарској, Италији, Холандији, Португалу, Румунији, Шпанији и Уједињеном Краљевству.

Фондација Тијана Јурић препознала је Амбер алерт систем као ефикасну методу за безбедност деце. Оснивач Фондације Игор Јурић објаснио је за наш портал намену овог система.

Функционише на принципу обавештења и објава путем различитих медија – телевизијских и радио емисија, интернета, СМС порука, екрана на банкоматима, ауто-путевима итд. Циљ је да се на овај начин допре до грађана који ће запамтити лице детета и потенцијално га уочити или имати валидне информације које полицији могу да помогну у потрази. Kључно је позивати грађане да све потенцијално корисне информације пријаве полицији. Амбер алерт се не објављује у свим случајевима нестанака деце, како се јавност не би преплављивала информацијама, јер се може претпоставити да људи убрзо више не би реаговали на објаве, а тиме би овај механизам изгубио на корисности и значају. У свакој земљи Алерт се објављује веома ретко. Уколико погледамо статистике нестанака деце у Србији, где је највећи број деце која су побегла од куће и налазе се у периоду адолесценције, можемо да очекујемо да ће се и у нашој земљи веома ретко активирати. Из тог разлога је неопходно јасно успоставити недвосмислене и оправдане критеријуме по којима се по кратком поступку одлучује да ли одређени нестанак треба да буде објављен у циљу алармирања најшире јавности или не.

https://www.youtube.com/watch?v=lad95SxO0xA&feature=emb_title

Поред промена законских процедура, као велике изазове у овој борби, Јурић је истакао промоцију и едукацију јавности о начину присупа и примене Амбер алерт система.

Сматрамо да је велики изазов подизање свести и едукација грађана и медија о начину учествовања у самом систему, попут фотографисања сумњивих дешавања, сумњивих аутомобила, пријаве свађа, злостављања…Ми се за увођење Амбер алерт система боримо од 2015. године и од тад нисмо добили никакав рок када би овај систем могао бити уведен у нашу земљу. Одржана су два састанка, пре више од годину дана, и без обзира на наше захтеве и молбе, нисмо добили никакав одговор од институција. Обратили смо се свим надлежнима, почев од председника, премијерке, свих министара, председника скупштине, као и свим народним посланицима, са молбом да размотре нашу иницијативу и нисмо добили ни подршку, ни одговор. Наши даљи кораци су промоција Амбер aлерта у јавности. Уколико се ништа не деси, бићемо приморани да предузмемо неке радикалније мере од промоције.

Иако је крајем претходне године било случајева обесмишљавања овог система у одређеним медијима и повезивања са страним организацијама, Игор Јурић је нагласио да медији играју велику улогу у видљивости ове иницијативе. Ова Фондација се залаже за скретање пажње о развијању свести о безбедности деце.

Медији су изузетно битан део наше мисије. Сарадња са њима и њихова подршка директно помажу у стварању безбеднијег друштва. Досад смо увек наилазили на велику подршку и на томе смо захвални. Данас није проблем доћи до закључка да деца нису безбедна. Довољно је да сваки дан отворите новине или укључите телевизор, и видећете да је готово сваког дана неко дете жртва. Ми као Фондација нудимо конкретна решења везана за побољшање безбедности деце и имамо срећу да то грађани и медији препознају. Свест о важности безбедности деце подижемо сарадњама са школама, општинама и месним заједницама. Нисмо организација која чека прилику да допре до друштва, већ активно организујемо едукације, радионице и трибине које имају за циљ да подигну свест о потенцијалним опасностима и понуде решења како се од тих опасности сачувати.

Како је Јурић објаснио, тачна бројка нестале деце није позната, али према добијеним пријавама закључује се да се број угрожене и злостављане деце за време пандемије нагло повећао. Иако Фондацији Тијана Јурић није била намера да води Регистар о броју несталих лица у Србији, то је једино место које нуди могућност приступа бази података о несталим особама. Од стране Фондације упућен је велики број молби Министарству унутрашњих послова да регистар несталих буде јаван и доступан свима на сајту МУП-а, мећутим нису добијене повратне реакције.

Фондација Тијана Јурић пре шест година осмислила је пројекат „Тијанин клик“ како би се унапредила безбедност деце на интернету. Игор Јурић је истакао значај и ефикасност овог пројекта.

Путем едукативних радионица Тијана клик“, близу 2.000 ученика основних и средњих школа широм Србије едуковано је да препозна опасности и ризике који вребају на интернету и да реагује у случају угрожене безбедности на интернету. О темама безбедности деце је информисано и едуковано више од 1.000 родитеља и старатеља деце основношколског узраста широм Србије. Тема безбедности деце била је и део Стручне конференције о безбедности деце „Безбедност и одговорност 2020“, коју је Фондација Тијана Јурић спровела уз подршку Теленор фондације, а на којој је учествовало око 500 стручних радника, васпитача, наставника, социјалних радника, школских педагога, психолога и других стручних лица. Kод радионица се добро показало то што смо добијали добре повратне информације. Након наших предавања деца науче да препознају проблем и јављају нам се са својим питањима и проблемима. Веома нам значи то поверење које деца стекну према нашој организацији.

Оснивач Фондације Тијане Јурић, Игор Јурић, поручио је да се наставља борба за увођење и примену Амбер алерт система са основном поруком: „Безбедност деце је одговорност свих нас“.

То је генерална порука која треба свима да буде у глави, поготово одраслима и онима који су доносиоци одлука у нашој земљи. Упркос свим трагедијама које су се десиле у блиској и даљој прошлости ми као држава и даље безбедност деце нисмо ставили на приоритетно место у нашем друштву. Обавеза и мисија Фондације је да безбедност деце подигнемо на прво место.

Текст: Анђела Андријевић

Фото: Фондација Тијана Јурић

Leave a comment