Изложба чаробних лампиона ,,Кинески фестивал светла”, уз подршку Владе Републике Србије, Града Београда и Града Новог Сада, почела је јуче, 11. фебруара у Лиманском парку у Новом Саду и у Београду испред Галерије Белгрејд.

У 17.00 сати по српском, а у поноћ по кинеском времену уз сјајну атмосферу обележен је дочек кинеске Нове године. Београђани су уживали у спектакуларном ватромету над Belgrade Waterfront, а новосадско издање КФС-а посетио је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Посетиоци ће имати прилику да уживају у магичним светлећим инсталацијама све до 25. фебруара, а лампиони  ће бити укључени сваког дана од 17 часова. Улаз за све посетиоце је бесплатан.

Иницијатор и оснивач фестивала је уметник Слободан Тркуља, који већ дуже време ужива велику популарност у Кини и ради на културној размени између ове две земље. Недавно је са групом Балканополис учествовао у кинеском новогодишњем програму, на Пролећном фестивалу кинеске културе који се преносио у 36 земаља на 5 континената и који је гледало милијарду људи! Поводом почетка овог светлосног спектакла изјавио је:

,,Ове године нема званичног отварања, само смо укључили лампионе и пожелели кинеском народу срећну Нову годину. Захваљујем се Влади Републике Србије, Граду Београду и Граду Новом Саду на подршци коју пружају нашем фестивалу, као и Belgrade Waterfront који је уступио Сава Променаду за овогодишњу локацију КФС-а. Овако ми показујемо нашим пријатељима из Кине колико их волимо и ценимо”.

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment