Нове идеје, занимљиви подухвати и млади предузетници увек нам дају повода за разговоре! Овога пута, представљамо вам Комлеко – прву биљну млекару у Београду, али и у региону, која ваше чаше пуни свежим, биљним, ручно прављеним млеком, невероватних укуса

Комлеко не садржи никакве адитиве, конзервансе ниги емулгаторе. Можете га поручити путем сајта: komleko.rs/shop !

Иза ове идеје стоје две вредне и креативне девојке: Маја Надеждић, која је задужена за финансије, набавку и сличне делатности и Светлана Ћопић, задужена за развој рецепата и комуникацију, те је она, у складу са поделом обавеза, била наш саговорник.

Како сте донеле одлуку да се бавите производњом биљног млека?

Идеја је настала из сопствене потребе, како то често бива. Индустријски прављена биљна млека по укусу, а посебно по саставу не могу да се пореде са оним које сами направите код куће – разлика је, отприлике, као између свеже цеђене поморанџе и сока од концентрата. Али, припрема домаћих биљних млека захтева одређено време које немамо увек на располагању. Сто пута смо помислиле како би било сјајно када би постојало нешто као Комлеко. Тако је полако стасавала идеја о 100% биљној млекари која ће Београђанима понудити свежа, ручно прављена млека од искључиво чистих, природних намирница највишег квалитета, без додатака и арома. А онда, годинама није хтела да нас напусти и чекала је својих пет минута, који су наступили баш онда када је захваљујући пандемији све друго стало. Тада смо први пут добиле трачак времена да јој се посветимо.

Светлана Ћопић и Маја Надеждић / Петар Ђорђевић

Колико је времена било потребно да ваше млеко нађе своје место на тржишту, тј. у фрижидеру купаца?

Када смо почињале, уопште нисмо знале како ће људи реаговати – када си у нечему први, увек постоји ризик да тржиште још увек није спремно, или да једноставно није заинтересовано за твоју идеју. Иако смо биле спремне на све, брзина реакција нас је помало затекла и натерала да много брже него што смо планирале почнемо да се усавршавамо и растемо. Веровале смо да је, у ствари, право чудо да град као што је Београд нема своју биљну млекару. На нашу радост, показало се да је за њу више него спреман и да потреба за њом постоји.

Kако се носите са изазовима са којима се у послу сусрећете? Шта вас покреће и ,,тера” да истрајете у својим намерама?

Изазова је било много више него што смо могле и да претпоставимо, али ниједном нам није пало на памет да одустанемо, јер је радост коју доноси стварање Комлека вишеструко већа. На нама је да радимо најбоље што можемо и следимо оно у шта верујемо и што нас испуњава задовољством, а изазова ће увек бити и решавамо их, како знамо и умемо, у ходу. За ових шест месеци смо већ безброј пута биле у ситуацијама за које нам се чинило да не умемо да их решимо – и јако је занимљиво када се покаже супротно и када на тај начин изненадиш себе.

Када је у питању ваша млекара сусрећемо се са широким репертоаром укуса. На који начин доносите одлуку о увођењу новог укуса у производњу? Чиме се водите при таквим изборима?

То је најлепши део посла – стварање нечег новог, што још не постоји. На пример, из питања како би изгледало црно млеко, настало је наше млеко од црног органског сусама.Одлуке настају интуитивно, немамо никаква испитивања тржишта и слично – једноставно, радимо оно што нам је занимљиво. Имамо много више идеја него што можемо да постигнемо, али их полако реализујемо, једну по једну. Последње млеко које смо избациле је млеко од бадема и лаванде – идеално да буде чаша млека пред спавање.

Можете ли објаснити потенцијалним купцима из којих разлога је биљно млеко испред млека животињског порекла?

Избегавамо да говоримо у категоријама ,,боље” или ,,лошије” – мислимо да је важно да људи имају избор и информације, како би могли да сами за себе доносе одлуке. Једноставно, мислимо да је лепо што сада сви Београђани имају прилику да, можда по први пут, пробају свежа млека од орашастих плодова – и на тај начин обогате своју исхрану новим укусима и веома корисним састојцима за здравље и лепоту. Орашасти плодови су права ризница витамина, минерала, олигоелемената и здравих масти, а на овај начин припремљена биљна млека све те бројне благодети чувају и нуде – у чаши! Уз то, Комлека су изузетно укусна. Постоји предрасуда да је биљна храна некакво одрицање, да је безукусна, а она је све супротно од тога. Довољно је само пробати наше чоко – лешник Комлеко које мирише као Нутела, а не садржи ни шећере, ни ароме, само огромну количину лешника, органски какао и комадић шипке праве органске ваниле.

Комлеко се односи на адресу купца истог дана када се и направи, како би се могло одложити у фрижидер и користити наредна 3 дана.

Уколико се из неког разлога млеко не попије кроз три дана, како да сачувамо остатак и искористимо га?

Уколико процените да нећете стићи да потрошите Комлеко за три дана, можете да га сипате у посуде или кесице за лед и замрзнете. После, те коцкице можете да додате у смутије, потаже, кафу… када год вам затреба.

Комлеко се испоручује у стакленој амбалажи која чува укус и својства сировог биљног млека. Вратите флашу приликом следеће поруџбине и добићете попуст!

Зашто је битно нагласити да се ваше млеко прави ручно?

Ручна припрема чува све ензиме и благотворне састојке орашастих плодова. Они не могу да преживе пресе под великим притиском, високе температуре и друге методе које се користе у индустријској производњи биљних млека. То јесте спорији и компликованији процес, али је задовољство стварања нечега доброг и квалитетног, иза чега можеш у потпуности да станеш, немерљиво.

Да ли сте отворени за новитете попут прављеља нових органских производа?

У сваком тренутку имамо гомилу нових идеја које једва чекамо да реализујемо. Ускоро уводимо потпуно нову категорију производа и врло смо узбуђене због тога.

Органска куркума + сирови мед од сунцокрета + црни бибер + органски цејлонски цимет + индијски орах = снажан имунитет

Драгана Клашња

Фото: Маја Надеждић, Светлана Ћопић / Петар Ђорђевић

Leave a comment