Како Фондација 1% помаже младима? Какве пројекте подржава овај тим? Какав је однос државе према потенцијалима младих? Шта треба да чинимо како би млади остали у Србији…?

Оснивачи фондације: Милош Пешић, Милица Зарић и Богдан Дрешевић

Мисија Фондације 1% је помоћ младим људима да открију и остваре своје таленте, идеје и потенцијале, да заједно утиче на позитивне промене у друштву и покрену себе и свет око себе… Опширније о мисији, хуманитарном раду и аутентичности ове фондације разговарали смо са главним покретачем идеје 1%, Милошем Пешићем.

У ком моменту сте схватили неопходност оснивања фондације која ће улагати у талентоване и способне младе људе, који гаје праве вредности?

Потреба за неком врстом друштвеног доприноса је увек постојала. Још у основној школи сам покренуо еколошку секцију, па сам на студијама водио студентску организацију која је организовала бесплатна едукативна предавања. Након факултета осетио сам потребу да покренем нешто веће, па сам дошао на идеју „принципа 1%“ – да уколико свако од нас да барем 1% себе, свог времена, знања или новца, то је за сваког понаособ јако мало, али сви заједно можемо да учинимо много. Закључио сам да је најбоље ту идеју спровести кроз фондацију. Размишљајући где би било најбоље да се тај новац и подршка усмере, схватио сам да је наша земља богата младим талентованим људима, који најчешће не добијају адекватну подршку, те бивају приморани да или одустану од својих талената и потенцијала или да оду из земље. И тако се 2017. године заокружила прича на нивоу идеје да то буде Фондација 1% и да примарно подржавамо младе талентоване научнике, иноваторе, истраживаче и уметнике. Двоје мојих пријатеља, које сам и упознао у поменутој студентској организацији, Милица Зарић и Богдан Дрешевић, препознало је идеју и укључило се. Заједно смо 2018. године покренули Фондацију 1%.

Како је изгледао почетак оваквог вашег деловања и на какве сте препреке наилазили на путу до циља?

У почетку је требало прво сакупити храбрости да се идеја претвори у стварност,  јер смо покретали Фондацију са 25-26 година, без икаквих средстава и без икаквог искуства. Док сам говорио људима о тој идеји, искрено, већина њих је била скептична, сумњали су да то може успети у Србији. У суштини, било је оних који су само по „инерцији“ критиковали неку нову идеју, а било је и оних који су мислили да је идеја добра, али су давали „зреле“ и „објективне“ савете и песимистична очекивања. Међутим, што би Виктор Иго рекао „Нема ничег моћнијег на свету од идеје чије је време дошло“, па је изгледа у том тренутку било право време за ту идеју. Било је много потешкоћа, али када човек верује у неку идеју мислим да он онда пркоси тим „силама гравитације“ и иде напред, тако да све потешкоће успешно решавамо. Оно што нам је помогло, и што могу имати у виду сви млади људи који се двоуме да ли да крену путем неке своје идеје, то је да када у нешто искрено верујете и када то живите и будете слободни да питате за услугу и савет људе око себе, они ће то препознати и помоћи ће вам.

Многи млади су захваљујући вашој фондацији остварили своје снове и напредовали. На који начин правите селекцију младих којима је помоћ потребнија у односу на остале? Ко има предност?

С обзиром да смо ми још увек млада и мала Фондација, помажемо увек када смо у могућности. Обично нам се појединци или организације обрате са упитом да пружимо подршку и помоћ и ми размотримо да ли је то у складу са нашим циљевима деловања и у оквиру наших могућности у том тренутку. Оно што је занимљиво, ми ни за један пројекат немамо средства унапред, већ скоро увек када нам се неко обрати креирамо цео пројекат и кампању прикупљања средстава. То траје одређени период у оквиру ког се трудимо поред прикупљања средстава и да пробудимо друштвену свест о том питању, а и да испромовишемо младе таленте и њихове успехе. Као што сам навео предност имају млади научници, истраживачи, иноватори и уметници, који су остварили успехе и показали свој таленат у својим областима и потребна им је подршка за даљи развој (такмичења, школовање, опрема…)

Можете ли издвојити особености које издвајају вашу фондацију од осталих, односно, у чему се сагледава њена аутентичност?

Пре свега у аутентичној идеји и „Принципу 1%“ којим анимирамо „обичне“ људе да поверују да можемо да урадимо нешто велико, само ако свако од нас да 1% себе, свог знања, времена или новца. Затим је аутентично што подржавамо младе таленте, јер ретко која организација  то ради, а њима је подршка и те како потребна, и што је још важније, ти људи су најперспективнији део нашег друштва који може ову земљу и овај свет да учине бољим местом и ако им не пружимо подршку овде, они нажалост буду приморани да оду из Србије. Трећа аутентична ствар је што смо група младих људи која својим волонтерским доприносом све ово ради, нико од нас не прима плату за ово што радимо, и иза нас не стоје јавне личности или фирме.

На који пројекат сте најпоноснији?

Посебно смо поносни што смо током 2019. подржали 12 младих научника за учешће на међународним научно-истраживачким такмичењима (обично финансирамо трошкове котизација за учешће, или путне трошкове), а вратили су се са 15 медаља. А 2020.  годину завршили смо једним великим пројектом у оквиру којег смо наградили све младе таленте који су током 2020. године освајали медаље на међународним научно истраживачким такмичењима у природним и друштвеним наукама. Укупно 48 њих освојило је чак 78 медаља, а ми смо свакоме донирали по 10.000 рсд на крају године, као подршку даљем раду и развоју.

Зашто је битно улагати у младе?

Наша земља се сусреће са тиме да огроман број младих одлази, многи због егзистенционалних проблема и ниског стандарда живота, али многи и због тога што у нашој земљи немају услова за развој или не добијају подршку која им је потребна. Ми се трудимо да створимо подстицајније окружење за развој свих младих људи у нашој земљи, али и да им нашом подршком дамо повода да остану у Србији, овде се развијају, а онда и сами пруже допринос развоју нашег друштва.

Међународни хемијски турнир у Москви / фото: International Chemistry Tournament
На који начин свако од нас, као појединац, може да помогне младима да кроје бољу стварност и будућност?

Тако што ће увек када може бити подршка и „ветар у леђа“ за све идеје младих људи. Некада је искуство препрека да се одважимо и дамо простора новим стварима, а млади имају ту срећу да им недостаје „искуства“, тако да не треба нашим исксутвом да убијамо пупољке идеја код младих (научници су установили да бумбар на основу његових димензија тела и облика и величине крила, не може да лети, међутим бумбар срећом то не зна, па ето лети). Затим као друштво да будемо оријентисани на позитивне ствари и примере (да, има и у Србији много позитивних ствари и примера), да верујемо да се може догодити много лепих и корисних ствари и да ми можемо бити део њих. А онда и да дамо тих „1% себе“ и постанемо део позитивних промена у друштву.

Какав је однос наше државе према надареним и амбициозним омладинцима?

Живимо у култури која се бави проблемима, а не потенцијалима. Тако је и на нивоу државе – млади талентовани људи немају „проблем“ па су препуштени сами себи најчешће. Ако бих морао да опишем у једној речи однос државе према младим могао бих да искористим израз „занемаривање“. Али не бих волео да будем искључив, а поготово не да пребацујем одговорност на државу. Шта држава ради, то је њена ствар, политика ме не занима. Могуће је да ради и најбоље што може за младе људе у датим околностима и могућностима, а можда и не. То ми не можемо да знамо, можемо само да претпостављамо. Али оно што можемо да знамо јесте да смо за ово стању у друштву одговорни и ми сами. Тако да сам ја става да свако треба да преузме своје мало парче одговорности и иницијативе да реши проблем. Ако ми, као друштво, направимо покрет око идеје, то ће онда бити нешто што ће држава морати да испрати. То више неће бити маргинална тема овог друштва, него централна. Промена креће од нас! Или што би Ганди рекао „Буди промена коју желиш да видиш у окружењу.“

Светско првенство истаживашких радова, Малезија / Фото: архива Регионалног центра за таленте Београд 2
Без чије подршке Фондација не би могла идеју да претвара у стварност?

Без подршке тима људи у Фондацији који верују у идеју и дају своје време и допринос волонтерски како бисмо напредовали и свако ко жели да учествује у развоју ове идеје може се прикључити нашем тиму. А такође овде не бисмо стигли без подршке свих оних који су препознали нашу идеју и мисију и подржали је било новчаним донацијама, било својим знањем и искуством. Значајна је и медијска подршка, још увек нам није доступна медијска пажња какву оваква идеја заслужује, а која ће помоћи да што више људи сазна и стекне поверење у ту идеју. А свако од нас може бити део „Принципа 1%“ и бити део позитивне промене, тако што ће донирати једном месечно колико је могућности или тако што ће редовно слати СМС „Донација“ на наш хуманитарни број 7001 и тако донирати 200 рсд. Хајде да заједно овај свет и наше друштво учинимо бољим и подстицајнијим местом, подржи и ти заједно са Фондацијом 1% младе таленте Србије!

Драгана Клашња

Фото: Приватна архива Фондације 1%

Leave a comment