Једна од битних животних одлука јесте и одабир факултета. Направити прави избор није лако, јер је потребан прави баланс између жеља и могућности.

Unsplash.com – Да ли си у дилеми шта ћеш да студираш?

Крај средње школе – прекретница за даље

На крају средње школе много младих је у великој неудоумици шта даље. Збуњени су у којој мери да слушају само своје жеље и колико су њихови избори добри, реални и слично. Мали је број средњошколаца који тачно зна шта жели даље, и да је сигуран да има капацитете и потенцијале да то оствари и да у томе истраје.

У великој мери треба ослушкивати своје жеље, јер ми смо ти који треба да учимо и студирамо. Уколико вас то не занима, није реално да ћемо те студије завршити и да ћемо се тим послом бавити у животу. Са друге стране, треба водити рачуна и о могућностима запослења у тој струци. Да ли постоји реалне шансе да се запослимо у тој струци, у државној служби или код приватника? Да ли у вашем месту пребивалишта има потражње за тим радним местима и да ли ви планирате живот у тој средини?

Трошкови студирања будимо скромни и реални

Треба размислити о трошковима студирања, да ли ваши родитељи могу то да финансирају или имате релних могућности за добијање стипендије. Где ћете живети током студија, да ли морате да се селите у други град и да изнајмљујете стан или ћете боравити у студентском дому, да ли ћете успут радити неке хонорарне послове током студија – све су то битна питања која су пред вама. Да ли је данас доступно студирати и онлајн путем?

Unsplash.com – Размисли који факултет заиста желиш да студираш!

Битно је и реално сагледати своје капацитете и могућности родитеља да нам приуште финансирање и донети одлуку заједно са њима и о томе да ли уписати приватни или државни факултет.

Будите искрени према себи и пратите своје снове

Најважније је ићи путем својих снова и жеља, али неопходно је бити реалан и искрен најпре према себи. Када направите свој остварљив план снова и спремни сте да засучете рукаве – нема зиме за вас. Консултујте се са другима о вашим изборима, саслушајте сугестије и предлоге, аргументе за и против. Донесите праву одлуку која ће моћи да следи ваше снове. Срећно!

Сузана Марјановић

Leave a comment