Загађеност ваздуха је одавно достигла ниво за узбуну.

Последњих скоро годину дана у земљи, али и на глобалном нивоу, највише се бавимо темом о Корона вирусу. Поред тог глобалног проблема наилазимо можда и на већи и дугорочнији, а то је загађеност ваздуха и животне средине. Загађеност ваздуха је одавно достигла ниво за узбуну. Ваздух у Србији последњи период може се рећи да има боју и мирис. Често можете видети људе на улици који штите своје дисајне путеве тако што држе шал или маску, али након боравка на отовреном је морају одмах скинути, јер се загађујуће честице задржавају на тканини.

Такође наша земља спада у групу земаља која има најзагађенији ваздух на свету. Загађење животне средине се непрекидно повећава и данас представља глобални проблем. Због тога су потребни заједнички напори и међународна сарадња, јер је загађење целовит еколошки проблем који се односи на читаву биосферу.

Човек је допринео томе и изменио својим делатностима изглед планете и знатно је оштетио кроз историју, а највише у савременом добу.

Уништени су природни екосистеми или су замењени вештачким. Оно мало природе што је преостало је у великој опасности да нестане под притиском савременог човека. Животну средину на планети Земљи савремени човек угрожава у мери која прети да угрози и његов сопствени опстанак. При томе многи нису освешћени шта чинимо планети и колико је заиста битно да водимо бригу о екологији. Да би ова планета била боље место за живот, али прво мора свако од нас да пође од себе и допринесе неким мали корацима ка тој некој бољој промени.

Зато фотографија као један од модерних медија има моћ да пренесе слику о неком проблему као што је овај и ви као читаоци имате прилику да видите истину и реалност проблема – даље је све на вама…

Текст и фото: Марија Ердељи

Leave a comment