Све је почело изреком „стрпљен – спасен“, прешло је преко надања „ко чека тај и дочека“, да би се коначно завршило констатацијом „сад или никад“. Колико грешимо овим ставом, живећи брзо, не пристајући на компромисе са собом, другима и са животом? Дошло је време да размислите шта губите, а шта добијате таквим животним резоновањем…

Бамбус – биљка која тренира ваше стрпљење

Да би кинески бамбус порастао потребно му је неговање: вода, сунце, хранљиво тло… Без обзира на труд пре прве године ова биљка не даје знаке живота. У другој години видљив је тек сасвим мали жбун изнад земље, да би се он током треће и четврте године лепо разлистао. Човеково стрпљење је на испиту јер је очекивано да добије оно што је и засадио – џиновску биљку. Он почиње да се пита да ли су заливање и прехрањивање били узалудни и да ли ће добити награду за свој вишегодишњи труд. Шта се дешава у петој години? Чудо! Биљка почиње да расте као из воде, те за само шест месеци порасте чак и до 25 метара. Наравно да бамбус није растао само тих 6 месеци, растао је 5 година под земљом, мимо нашег сазнања. Овде наилазимо на аналогију између развоја бамбуса и човека. Дефинитивно да човеку није лако да се мења набоље или да утиче на друге у том смислу. Тај посао је процесан, трновит и често фрустрирајући.

Уколико вас интересује како да се изборите са пословним конфликтом, прочитајте овде: Како се изборити са пословним конфликтом?

Шта је заправо стрпљење?

​​Да бисмо знали како да радимо на њему, пре свега морамо да га дефинишемо. Можемо рећи да је стрпљење способност или вештина да се прихвате, поднесу и преброде најразноврснији животни проблеми, патње, одлагања и неуспеси, а да се притом не постане исфрустриран, забринут или депресиван. Стрпљење може да има више облика : приликом међуљудских односа, тешких животних проблема и одлука, као и стрпљење у свакодневним животним ситуацијама. Људи који вас окружују су различити и имају различите приоритете. Може се десити да касне, не испуњавају своје обавезе, не одрже реч итд. У тим тренуцима је битно сазнање да не смете бити забринути због ствари на које не можете утицати. Живот ће пред вас ставити разне проблеме и искушења. На пример, губитак посла. Дуго тражите нови и када нађете радно место које вам одговара, буде уступљено некоме другом. Не губите наду, сигурно вас чека нешто много боље! Свакодневне животне ситуације и те како могу да вас избаце из такта: редови испред банке, гужва у саобраћају… Останите мирни, време ће тада сигурно радити за вас. Све је боље од конфликта и незгоде на путу.​​​​​​​​​

 

Негативни утицаји

Недостатак стрпљења може да утиче на ваше физичко и ментално здравље. Нестрпљење ће вас учинити вечито забринутим, незадовољним и песимистичним што може изазвати анксиозност и депресију. Одагнајте мисли да вам ништа не иде од руке и да се цео свет уротио против вас. Иза свих успешних људи стоје стрпљење, рад на себи и тактичност. Нестрпљење утиче на вашу толерантност, а она је неопходна за повољне међуљудске односе, мир и склад. Уколико нисте стрпљиви дешаваће се да донесете погрешне одлуке. Умеће чекања ће вас поштедети лаких и непотпуних решења и помоћи ће да увек дочекате прави моменат и најбољу прилику.

Сада када сте постали свесни какав је непријатељ нестрпљење, удахните дубоко, разумите себе и друге. Сваког дана учините нешто лепо, а конфликт преспавајте. Јутро је увек паметније од вечери.

 

Драгана Клашња

Фотографије: unsplash.com

 

Leave a comment