Свети Никола се празнује у хришћанском свету и најчешћа је слава код Срба.. Свети Никола је заштитник морепловаца, рибара и лађара.

ФОТО Прославите у кругу своје породице!

 

 

 

 

 

Опште је познато да  половина слави, а друга половина иде на Никољдан. Ове године због епидемилошке ситуације, препоручује се обележавање славе уз славски колач и свећу, у кругу најуже породице.

Овог 19. децембра у знак подршке, солидарности и емпатије према свима који су водили, воде или изгубили битку са короном славићемо Светог Николу уз најискренију молитву да нам подари што више здравља. За нашим столом биће чланови породице са којима свакодневно обедујемо. Уз посни ручак, најчешће рибљу чорбу, посне сарме, рибу и понеки посни колач, прославићемо славу у кругу дома са породицом. Наздравићемо понеком чашом вина или ракије и нека наше скромне жеље буду искрене и јаке да нам молосрдни светитељ Николај подари добро здравље, мир и благостање. 

На овај датум у децембру су се све лађе и бродови заустављали одајући славу овом светитељу. Како сведочи предање, приликом крштења овај чудотворац је могао да стоји сам на својим ногама. Николај се посветио свештеничком животу и постао познат по великом раду, милосрђу и вери у Исуса Христа. Разделио је сву имовину сиромасима и постао светац ком се моле највише морнари.

Ове године нећемо дочекивати госте имајући у виду препоруке поводом епидемилошке ситуације у земљи. У неким местима је обичај да се раним јутром носи жито тзв. панаија у цркву где се присутвује читању молитве. Жито се након тога служи гостима уз вино пре јела за столом. Славска свећа се пали и поставља на средину славског стола. Након тога славки колач ломе домаћини куће, љубе се и преливају колач вином. Посни славски колач је најмекши хлеб, укусан као колач. Већ после12 часова  пристижу гости и долазе по обичају цео дан.

Ове године биће испоштовани обичаји али неће бити поздрављања нити гостију. Са друге стране, док смо  служили велики број гостију и славили чак три дана, ове године, прославићемо мирније уз ручак са породицом и присетићемо се суштине славских обичаја и свих истинских вредности на које смо можда заборавили.

Срећан Никољдан свим домаћинима који славе и свако добро вас на путу живота пратило.

 

 

Leave a comment