Прва еколошка курирска служба. Поуздана бициклистичка достава. Бројне еколошке и хуманитарне акције. Наравно да знате о коме је овај текст – Еко курир!

ФОТО Да ли бисте послали или очекујете ове зиме и ви једног еко курира?

 

 

 

 

 

 

Прва еколошка курирска служба са лиценцом – Еко курир. 

Еко курир је заправо достава бициклом на територији града Новог Сада, што подразумева промоцију бициклизма, заштите животне средине, екологије, циклотуризма и квалитета живота.


Клуб љубитеља бициклизма Еко Курир данас, седам година од оснивања је организација од више од 30 професионалаца и активиста посвећена развијању квалитета живота, заштити и очувању животне средине кроз неговање концепта одрживог развоја. Све је почело из договора и жеље четворице пријатеља, сада кумова, који су осим добре идеје и воље, имали и велику посвећеност и залагање да своју идеју преточе у стварност. Желели су својим суграђанима да пруже један вид помоћи у обављању свакодневних послова, у виду еколошких достава, а Новосађани су их, судећи бар по реакцијама, дочекали раширених руку! 

На самом старту није било лако. Кренули смо такорећи ,,од врата до врата” представљајући људима нашу идеју и веома брзо смо од те основне понуде, дакле преноса пакета од тачке А до тачке Б, дошли до тога да имамо ширу понуду услуга, која сада укључује и чекање у реду, плаћање рачуна, дељење материјала… – испричао је један од оснивача, Дејан Влашки, на конференцији Како и зашто у еко-предузетништву, која је реализована у оквиру пројекта Зелени инкубатор који спроводи Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније. 

Дејан каже да су посебно поносни на то што имају изразито мало рекламација, а сарадње са појединим правним лицима, као и са суграђанима, трају годинама, што само по себи довољно говори о квалитету услуге. 


Клуб Еко курир се бави еколошким и хуманитарним радом. Осим што бициклима обавља еколошки одрживу услугу преноса и испоруке пошиљки у Новом Саду, није реткост да организује различите еко-акције, спроводи акције озелењавања новосадских вртића, направили су прво бициклистичко одмаралиште – Бици оазу, радили на уређењу Штранда, организовали бициклистичке и пешачке туре по граду и Фрушкој гори… 

Уживамо у томе да на иновативан начин преносимо лепе приче, углавном са Запада, које помажу целој локалној заједници. Од самог почетка важно нам је било да организација има и хуманитарни карактер. Скоро сваке године смо организовали прикупљање да ли школског прибора, одеће, обуће и сл. деци из свратишта или другој деци којој је у том тренутку најпотребније. Такође, досад смо засадили преко 500 садница и драго нам је да су људи препознали идеју да желимо Новом Саду да вратимо титулу зеленог града, тако да се из године у године наше еколошке акције све више повећавају и посебно се захваљујем свим друштвено-одговорним компанијама које су нам се у тој намери придружиле – испричао је Дејан. 

Како Дејан наводи, снага и успех Еко курира садржана је у свим људима који су део ове приче, јер сваки појединац са собом нови одређене вештине и знања и тако се у ствари Еко курир и развијао. Ове године, Еко курир је добитник признања Зелени лист, највећег еколошког признања у Србији. 

Веома смо поносни на то, посебно што су за добитника гласали новинари и грађани. Ово нам је дало додатни ветар у леђа и надам се да су године које предстоје само време у којем ћемо урадити још више и за суграђане и за град, и да ћемо привући још више људи, компанија и институција да нам помогну у реализацији еколошких и других идеја – закључио је Дејан. 

Дејан Влашки био је један од учесника на Конференцији Како и зашто у еко-предузетништву, која је реализована уживо онлајн 21. новембра од стране неформалне групе Омладинци у зеленом предузетништву, а у сарадњи са Омладином Јазаса. Конференција је реализована у оквиру пројекта Зелени инкубатор који спроводи Београдска отворена школа уз финансијску подршку Европске уније.

 

Фото: Еко курир

Leave a comment