Колико времена проведемо размишљајући о природи? Колико нарушавајући је?

Фото: Марија Ердељи

Бројне активности које имају циљ да скрену пажњу јавности на важност еколошких тема упућују нас управо на сагледавање последица човековог деловања на природу. О томе шта појединац може да уради да допринесе бољем очувању природе, питали смо Весну Шабановић из Секретаријата за заштиту животне средине и Тамару Божанић, еко-активисткињу, поводом њиховог учешћа на недавно одржаној конференцији Како и зашто у еко-предузетништву. 

Тамара сматра да је од велике важности да свако од нас чини највише што може како би овај свет оставио у бољем стању него што га је затекао. 

 Када сам почела да развијам свест о еколошким питњима мислила сам да је једино битно да смеће заврши на за то предвиђеном месту, у канти за смеће, контејнеру, и да је једино важно не бацати смеће на улицу, у парк и сл. Сада, схватам да не постоји право место за смеће. Ми производимо отпад, а отпад не треба да постоји. За сваки производ који користите, запитајте се како је дошао до вас и где иде након што га употребите, да ли завршава на некој депонији где ће неразграђен да стоји стотинама година, каже Тамара. 

Весна додаје да су циркуларна економија, одрживи развој, рационална употреба ресурса, климатске промене теме којима ћемо се интензивно бавити у будућности. 

И они којима то данас није приоритет, мораће да мењају мишљење, навике и да своје послове прилагоде новим трендовима. Није више питање, да ли хоћемо или нећемо, на путу ка Европској унији мораћемо све више средстава да издвајамо за “зелене послове” , тако да позивам младе да истрају на свом зеленом путу и да у локалним самоуправама и институцијама виде партнера и подршку.

Скриншот Веснине презентације на конференцији

Тамара Божанић, иначе дипломирана правница, годинама је већ активна на пољу екологије. Њена презентација на недавној одржаној конференцији Како и зашто у еко-предузетништву тицала се везе између екологије и исхране. 

Људи углавном имају свест о утицају транспорта и индустрије на животну средину, али врло ретко су свесни утицаја наших свакодневних избора, као што је исхрана на загађење животне средине. Узгој домаћих животиња ради исхране је водећи узрок загађења земљишта, воде и ваздуха, што су научници и потврдили. То врло лако може да се промени преласком на биљну исхрану. Поред еколошких разлога, за промену исхране постоје још и здравствени, етичких и бројни други разлози који нису ништа мање важни.

Скриншот Тамарине презентације на конференцији

Цела планета је наш дом. Дакле, смањите потрошњу (свега), купујте само оне производе које су вам апсолутно неопходни, направите свој мини врт, производите своју храну, компостирајте, примењујте филозофију ZERO WASTE, али најважније од свега је да смањите загађење које настаје употребом животињиских производа тако што их нећете користити. Најважнија активности у борби за здраву средину коју свако од нас може одмах да предузме је прелазак на искључиво биљну исхрану. Будите промена коју желите да видите. Пређите на веган исхрану – спасите планету – поручује Тамара.

Веснино излагање Зелене стратегије Београда је пружило приказ организације градске управе наше престонице и осврт на стратешка документа града, која су усмерена на заштиту животне средине. 

Сматрам да је битно да млади познају како систем функционише, због боље комуникације са надлежним институцијама. Такође, документа јавних политика су важна у процесу дефинисања пројектне идеје или започињања бизниса, јер је лакше добити институционалну и финансијску подршку ако је пословна идеја усмерена ка остваривању приоритетних циљева локалне самоуправе.

Конференција Како и зашто у еко-предузетништву одржана је у суботу, 21. новембра онлајн и окупила је 10 говорника, међу којима су стручњаци, еко-активисти и еко-предузетници. Конференција је реализована у оквиру пројекта Зелени инкубатор који спроводи Београдска отворена школа уз финансијску подршку Европске уније. Занимало нас је какви су Тамарини и Веснини утисци и да ли су током конференције добиле нове идеје, прилике, инспирацију за даљи рад. 

Конференција је одлично организована и било ми је задовољство да учествујем и разменим знања и искуства са младим и креативним људима који су своје иновације усмерили на заштиту животне средине. Припадник сам средње генерације, за коју сматрам да је доста допринела загађењу животне средине и носећи то бреме искрено желим да помогнем младима који се боре за боље и здравије окружење и за ову нашу једну, једину планету, каже Весна.

Тамара додаје како јој је било задовољство да се одазове позиву за учешће. 

Конференција је била више него корисна за мене као учесника. Позитивно сам изненађена интересовањем младих људи за теме рециклаже и поновне употребе искоришћених предмета и производа, смањење смећа и слично. Конференције са сличном темом би требало да се одржавају што чешће и да имају још већу посећеност и медијску пажњу.

Обе истичу важност умрежавања на оваквим догађајима. 

Размена идеја и контаката је битан део конференције. За сваки стратешки документ поменут у презентацији, стављен је линк ка документу, како би млади предузетници могли брзо да нађу оно што им је потребно. Успостављена је и директну комуникацију, тако да већ имам уговорен састанак са Удружењем Биогас. Такође, ово је била прилика и за мене да чујем нове зелене идеје и оно што сам чула од ових дивних младих људи током конференције ме охрабрује и даје ми енергију за даљи рад – каже Весна. 

Одушевљена сам дивним младим људима који чине најбоље што знају у својој микро средини како би смањили загађење и дали добар пример осталима. У контакту сам сам неким од учесника и имамо идеје за наставак сарадње јер на овом пољу има места за све нас и свако има шансу да да свој допринос. Надам се даљој сарадњи и уопште повезивању људи којима су блиска еколошка питања. Мислим да би један састанак уживо, када се за то створе услови изродио много нових позитивних идеја – закључује Тамара за наш портал.

 

Насловна фотографија: Марија Ердељи

 

 

 

 

 

Leave a comment