Склопи очи на тренутке, читаоче, и одлети ако не авионом, бар мислима у овај егзотични град познат под надимком „мајка свих градова“. Овај надимак је добио као најстарији јужноафрички град основан у 17. веку у сврху прве сталне европске насеобине у земљи. Ово је трећи по величини (после Преторије и Блумфонтејна) и најлепши град у Јужноафричкој Републици. Године 2014. од стране Њујорк тајмса и Дејли телеграфа проглашен је за најбоље туристично место на свету које треба обићи. Хајде да га боље упознамо!

Безбедност пре свега

Историја Кејптауна као и Јужноафричке Републике је веома бурна и неславна. Од доласка Холандске источноиндијске компаније која га је изградила као луку за холандске бродове који су пловили према источној Африци, Индији и Далеком истоку преко борби за власт које су вођене између Холанђана и Британаца, па све до апартхејда, народ насељен у овом граду је много пропатио. Међутим, за разлику, на пример, од Преторије или Јоханезбурга који су обележени расним проблемима, Кејптаун је модеран и мулти – културалан град. Ако бисте посетили Преторију, били бисте праћени наоружаним чуварима приликом упознавања са градом. У Кејптауну за тим нема потребе!

 

Стона планина – једно од 7 светских чуда природе

Кејптаун је окружен чудесном Стоном планином која ће очарати својом лепотом свакога, па и оне који нису нарочити љубитељи планинарења и зимских одмора. Врхови ове планине су украшени пенушавим облацима, познатим по називу стољњак, зато што прекривају целу површину планине, те чине магичан и незабораван призор за посетиоце. Ова планина је заштићена као национални парк и на њој се могу наћи разне афричке животиње.

Постоји могућност да се на врх ове планине попнете планинском стазом, али само ако сте у доброј форми; ако пак нисте, ту је жичара која туристе води до самог врха планине. Вожња жичаром траје око пет минута. У једном тренутку наћи ћете се пар метара од огромних стена, те ће време за вас стати. Надам се да се не плашите висине!

Обала Атлантика

Ова обала је још једна у низу природна лепота Кејптауна. Постоји могућност да вам ову посету отежа јак ветар, поготово када се на град спусте горепоменути облаци. Океан у Кејптауну је веома хладан и вероватно је да се нећете купати, али била би заиста штета да воду не додирнете барем руком или оквасите ноге. На источној страни полуострва је могуће купати се, код Лажног залива. Битно је напоменути да овај залив није део Индијског океана као што ћете пронаћи у већини случајева на интернету. Целу обалу Кејптауна запљускује Атлантски океан. Град је окићен великим бројем плажа. Једна од њих је плажа која се налази у Кемпс заливу.

Осим тога, Кејптаун је познат и по шеталиштима Викторија и Алфред са којих можете отићи на вожњу бродићем по старој градској луци, у склопу које су изграђени, каналима, у посету акваријуму, али и Музеју савремене афричке уметности и Музеју дијаманата. Ова шеталишта су позната и по тргу Нобеловаца.

Атмосфера у срцу града

 Шетњу центром свакако треба отпочети Дугом улицом која подсећа на европске градове. Ова улица је пуна кућа које асоцирају на прошла времена и чине историјски део града. . Град је пун уличних свирача, па се можете поновно осетити на моменте као да се налазите у европском граду. У самом срцу града владају гужва и шаренило. Тамо је смештен Трг зелене пијаце где се могу купити сувенири за најлепше успомене.

На овом тргу се налазе пијаца, црква и неколико кафића. Недалеко од живописног трга налази се и зграда Градске скупштине.

Занимљив призор могу бити зграде у центру грађене у аутохтоном холандском архитектонском стилу названом Кејп Дач.

Недалеко од центра налази се тврђава Добре наде, познатија као кејптаунски замак. На тврђави се налази музеј у ком можете научити нешто више о историји града. Препоручује се и обилазак музеја Дистрикт 6 који посетиоцима приближава страхоте  апартхејда (временско раздобље расне сегрегације).

Најшаренији део града – резиденцијално насеље Бу Кејп се налази недалеко од центра града и тврђаве. Одушевићете се најразличитијим бојама кућица.

Острво Робен

Уколико вас интересује нешто више о поменутом историјском раздоблју апартхејда, препоручује се и обилазак острва Робен. Острво је удаљено 10 километара од града. На овом бившем кажњеничком острву су били заточени многи политички затвореници, измеђуосталог и некадашњи револуционар и председник Јужноафричке Републике Нелсон Мендела. Он је на овом острву био утамничен чак 18 година.

 

Најпознатија тачка Јужноафричке Републике

Након поменутих знаменитости, свакако ни случајно не треба заобићи најпознатије масто у земљи – Рт Добре Наде, место где се спајају Атлантски и Индијски океан. За обилазак овог магичног простора највероватније треба издвојити један цео дан. Најчешће се у овај обилазак иде у организованим турама и то аутобусима намењеним специјално за одлазак на ову дестинацију. Вожња до Рта води кроз дивна мала места попут Симоновог града и Фишхоека.

Након проласка кроз поменута места аутобус ће се зауставити на месту Кејп Поинт са ког се може јасно видети Рт Добре Наде. Затим вас дочекује жичара и води до светионика са ког несметано посматрате чаролије океана и Рта. Поглед је засигурно спектакуларан и не може се описати речима.

Следећа тачка до које вас вози аутобус је сам Рт Добре Наде. Могуће је да сте у заблуди да је ово најјужнија тачка континента. Ипак, ово је најудаљенија тачка на југозападу Африке.

Ове дивне животиње могу да се посматрају док спавају, једу, чувају младунце или пак покушавају да уђу у воду. Овај афрички пингвин је, нажалост, надомак истребљењу и постоје спекулације да ће за  десетак година сасвим изумрети. Селфи са пингвинима је дефинитивно мој неостварен сан! А ваш?

Надам се да сам ти овим чланком, драги читаоче, донекле приближила лепоту удаљеног града и бар на трен учинила да се осетиш као да си уживао у призорима његових природних богатстава, која су му примарна вредност, насупрот европским градовима поносним, пре свега, на своје културне знамености.

 

Драгана Клашња

Фотографије: Катарина Блажић / unsplash.com

Leave a comment