Уз поштовање свих епидемијских мера Европска ноћ истраживача ове године биће одржана 27. новембра 2020. у виртуелном свету. У години која протиче у знаку актуелне пандемије организатори Европске ноћи истраживача одлучили су да највећу и најзабавнију научну журку учине доступном свим радозналцима само уз неколико кликова!

Да ли си заинтересован?

 

 

 

Тема овогодишње Ноћи истраживача је дигитална наука! Већина програма ове године биће у онлине формату:

§ На YоуТубе каналу Ноћ истраживача Нови Сад постављене су демонстрације дигиталне науке;

§ Андроид апликација “Night of Researchers 2020“ (може да се преузме на Гоогле Плаy продавници) омогућиће сваком да кроз игру “Лов на науку” сакупи одређен број трофеја у граду и тако оствари право да учествује у квизу у “Научном игралишту” и освоји награду!;

§ У павиљону поред зграде Ректората у Новом Саду у току је изложба интерактивних експоната “Научно игралиште” коју љубитељ науке и нових сазнања може да посети сваког дана сем недеље до краја новембра у периоду од 14h до 18h.

У самој Ноћи истраживача 27. новембра 2020. год. од 17 часова наши истраживачи вас очекују у “ливе” стримингу на YоуТубе каналу Ноћи истраживача Нови Сад. Биће одржано неколико предавања на тему COVID-19 епидемије али и о научним достигнућима која су се десила ове године:

17,00 – 17,30 “Шта су то вируси?”, предавач: Дамир Гаврић (Прирдно – математички факултет у Новом Саду);

17,45 – 18,15 “Да ли нас маске стварно штите од вируса и друге медицинске недоумице?”, предавач: доц.др Изабелла Фабри (Медицински факултет у Новом Саду):

18,30 – 19,00 “Чудна понашања током COVID-19 пандемије”, предавач: проф.др Бојана Динић (Филозофски факултет у Новом Саду)

19,15 – 19,45 “Да ли 5Г антене и зрачење заиста утичу на вирусе?”, предавач: проф. др Тијана Продановић (Природно – математички факултет у Новом Саду)

20,00 – 20,30 “Космос уживо са Марином и Теодором”, предавачи: МСц Марина Павловић (Математички институт САНУ) и Теодора Жижак (Математички факултет)

Посетиоци ће моћи да у коментарима постављају питања предавачима. Повежите се дигитално са науком 27. новембра, а већ сада запратите нашу ФБ страницу и YоуТубе канал!

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири. Сва научна дешавања реализују се кроз три пројекта. Пројекат РеЦонНеЦт (Ресеарцх, Цоннецтионс, Нетwоркс анд Цултуре) води Универзитет у Новом Саду и Природно математички факултет Нови Сад са партнерима: Центар за промоцију науке (ЦПН), Креативно едукативни центар, Удружење научних комуникатора – Науком, Висока техничка школа струковних студија Зрењанин И Висока техничка школа струковних студија Суботица.

Све информације о садржајима овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту  www.nocistrazivaca.rs.

Leave a comment