Модерна ИТ опрема и брзи интернет за основне и средње школе широм Србије
Обука за дигиталне вештине за 50 000 наставника и 700 нових радних места
Инвестиција ЕИБ омогућиће свим ученицима приступ дигиталном образовању и одржавање наставе на даљину током кризних ситуација попут COVID-19

Да ли си заинтересован?

 

 

 

 

 

Европска инвестициона банка (ЕИБ) уложила је 65 милиона евра у модернизацију основних и средњих школа у Србији за увођење дигиталне опреме и брзе интернет везе, као и изградњу капацитета за обуку 50 000 наставника. У складу са националном образовном стратегијом Србије, ова инвестиција банке Европске уније побољшаће дигиталне капацитете школа и допринети расту економије, продуктивности, иновативности и запошљавању младих. Учионице широм Србије добиће модерну компјутерску опрему и бежични интернет, а 50 000 наставника проћи ће обуку за стицање дигиталних вештина. Очекује се да ће пројекат отворити до 700 нових радних места.

Ова инвестиција је део ЕИБ-ове Иницијативе за јачање економске отпорности којом ће се обезбедити равноправан приступ дигиталном образовању за све ученике у Србији. Тиме ће млади и из урбаних и руралних средина добити једнаке могућности за стицање дигиталних вештина које ће им у перспективи повећати конкурентност на тржишту рада.

Потпредседница Љиљана Павлова, одговорна за активности ЕИБ-а у Србији, изјавила је: “Модерно, ефикасно образовање и дигитална писменост отварају нове могућности за младе и повећавају њихове шансе за запошљавање. Снажна дигитална економија од кључне је важности за иновације, напредак, радна места и конкурентност. У данашње време ово је један од главних предуслова за раст и просперитет у земљама широм света. Такође, дигитализоване школе далеко су ефикасније током кризних ситуација попут пандемије КОВИД-19. Као банка ЕУ, желимо да допринесемо већој отпорности Србије како би успешно функционисала и у најтежим временима. ЕИБ ће са задовољством наставити да подржава Србију и њену транзицију ка дигиталној, одрживој и иновативној економији.”

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Татјана Матић објаснила је: “Пројекат дигитализације образовног система је приоритет Владе Србије. Министарство трговине, туризма и телекомуникација (МТТТ) и Министарство образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије почели су имплементацију пројекта ’Повезане школе’ 2019. године. Инвестиција ЕИБ-а имаће позитиван учинак на све школе у Србији. МТТТ је направило значајан помак ка изградњи стандардизоване, одрживе бежичне интернет везе у свим школама и ка комплетном унапређењу комуникационе инфраструктуре националне академске мреже. У исто време, набавком дигиталне опреме, Министарство образовања је обезбедило основну инфраструктуру за развој дигитализованих наставних процеса. Набавка модерне ИТ опреме и интернета велике брзине, као и побољшање дигиталних вештина наставника, допринеће дигиталном образовању које је важан стуб савременог, одрживог и снажног друштва, поготово у кризама попут пандемије КОВИД-19. Овај пројекат ће допринети премошћавању дигиталног јаза, повећању дигиталне писмености и конкурентности у дигиталног добу, и унапредити потенцијал ИТ индустрије. Сви млади људи треба да добију једнаке шансе и знања која ће им омогућити исте изборе које имају њихови вршњаци у дигитално развијеним економијама.”

Сем Фабрици, амбасадор и шеф делегације ЕУ у Србији, изјавио је: “COVID-19 је наметнуо целом свету потребу да се дигитализује. Усвајање дигиталних вештина је постало више него икада кључно за учење, рад и активно учешће у друштву, као и за стицање других основних знања као што су комуникација, наука, технологија, техника, математика и језици. Ово значајно улагање ЕИБ-а у дигиталну наставну инфраструктуру и компетенције наставника широм Србије долази у преломном тренутку за модернизацију српског образовног система. Оно је саставни део укупних напора Европске уније у развој образовног система у Србији. Уз помоћ више од 100 милиона евра колико је уложено до сада, европски златни стандарди и најбоље праксе уграђени су у образовни систем Србије. Захваљујући томе, генерације ученика имаће боље образовање и шансу да у будућности дају активан допринос друштву.”
ЕИБ ће обезбедити и значајну техничку помоћ за припрему и имплементацију пројекта. До данас је ЕИБ уложила 50 милиона евра у модернизацију српских школа и тиме побољшала услове за око 28 000 ученика у преко 200 образовних установа. Улагањем 200 милиона евра у обнову сектора за истраживање и развој у Србији, створена је дугорочна платформа за развој науке у свим главним областима.
Више информација о овом пројекту можете пронаћи на следећем линку: хттпс://www.еиб.орг/ен/сториес/сербиа-дигитал-едуцатион.

Укупан пакет финансијске подршке ЕУ за Западни Балкан износи више од 3,3 милијарде евра. Више информација доступно је на линку: https://www.eib.org/en/press/all/2020-111-eib-group-to-contribute-eur1-7-billion-to-the-eu-s-covid-19-response-package-for-the-western-balkans

 

Leave a comment