Чули сте за експедиције које чисте океане од отпада, а да ли су вам познате експедиције које чисте планине од смећа?

ФОТО Монт Еверест – величанствени највећи врх света оптерећен проблемом отпада

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Да ли сте се запитали одакле толико смећа на падинама Монт Евереста? Највиши врх света са 8.848 м, највиши врх света – пун је смећа и људских фекалија. Не бисте веровали да отпад потиче од планинара и алпиниста. За њима су остају гомиле празних боца кисеоника, конзерви, лименки, шатора и чак нажалост тела настрадалих алпиниста која нису на време пронађена. 

Пре неких 6 година је страна Влада донела меру да сваки алпиниста мора поред свог смећа да у повратку врати 8кг смећа са ове планине. На тај начин покушало се регулисати чишћење планине тзв. крова света која је сви више бивала затрпана отпадом. 

Интересантно је да се отпад на највишем врху света таложи при дну где су се формирале природне рупе попуњене смећем. Годишње се односе преко 8 тона смећа са највишег врха света и десетине трагично настрадалих алпиниста. Више од половине смећа спада у билолошки опасне материје и не може да се процени колико се и каквог отпада још налази  под ледом. 

Тужна је чињеница да је највећи врх света постао највећа дивља депонија. Огромне количине смећа и фекалија које се низ лавину одрањавају при дну, последица су и тешких услова за планинарење, као и ризичног одласка алпиниста у опасне зоне на своју руку где се дешавало да настрадају и да дуго остају затрпана у снегу и леду. 

Надамо се да ће експедиције убрзрати чишћење новим методама у будућности, као и да ће алпинисти бити опрезнији када се упуштају у екстремне ризичне подухвате. 

Leave a comment