Фоторепортерка Омладинских новина Марија Ердељи освојила је награду на 22. националном  конкурсу за најбољу медијску фотографију Прес Фото Србија у категорији Фото илустрација. Честитамо Марији! 

Маријина фотографија Кругови објављена на нашем порталу награђена је као најбоља медијска фотографија у категорији Фото илустрација. 

Да будем искрена, нисам очекивала да ћу добити награду  с обзиром да је конкуренција била врло озбиљна, али јако ми је драго што је мој рад препознат и што сам се нашла раме уз раме са тако великим именима међу фоторепортерима. Ова награда је једна велика круна на рад из 2019. и 2020. године и подстрек да и даље радим једнако добро и да се наравно потрудим да напредујем што више у овом послу – објашњава Марија. 

На трави на Штранду исцртани бели кругови за одржавање дистанце. Марија Ердељи – Омладинске новине

Марија Ердељи је мастер документарне фотографије, дугогодишња фоторепортерка и уметница. Учествовала је на више од 50 групних и 8 самосталних изложби у земљи и иностранству и више пута је награђивана. У септембру смо у Музеју Војводине могли видети поставку њене изложбе под називом Крзно, којим је хтела да скрене пажњу јавности на злоупотребу животиња. Ауторка је и књиге фотографија настале на извођењима монодраме Радослава Миленковића ,,Наши дани”. 

најбоља медијска фотографија
Марија на уручењу награде / Фото: Мина Делић

Једнако волим и посао фоторепортерке и саму уметност, тако да уживам и у стварању медијских фотографија и у креирању социјално ангажоване уметничке фотографије. И у једном и другом пољу трудим се да утичем на свест људи, да укажем на маргиналне групе, друштвене проблеме и уперим критику, и надам се да ће мој рад једног дана макар нешто променити у проблематици којом се бавим – каже Марија. 

Осим у чланцима и интервјуима на нашем порталу, Маријине фотографије можете видети и у фото-галеријама, као и на њеним налозима на друштвеним мрежама

Портрет настао током Маријиног боравка у Шенјангу на стручном путовању.

На 22. Националном конкурсу за најбољу фотографију у медијима -Прес Фото Србија главна награда отишла је у руке Сање Кнежевић за фотографију У клопци, насталу у току јулских протеста. 

Фотографије Мине Делић награђене су у категоријама Живот, Уметност и Живот репортажа, док је у категорији Вест репортажа награда припала Марку Ђурици. Најбољу фотографију у категорији портрет направио је Митар Митровић, за фотографију у категорији Околина репортажа награђен је Синиша Трифуновић, у категорији Спорт репортажа Владимир Живојиновић, а у категорији Блиц вести Зоран Петровић. Међу награђенима су и Константин Новаковић у категорији Људи репортажа и Браца Надеждић за Портрет репортажу

најбоља медијска фотографија
Награђени на 22. Националном конкурсу за најбољу фотографију у медијима – Press Photo Srbija. РАС/Фото: Петар Димитријевић

Жири је радио у саставу: уредница фотографије у магазину ,,Време“ Марија Јанковић, професор са Академије уметности у Новом Саду Предраг Узелац, уредник Националне географије Србија Игор Рил, и фотограф Далибор Даниловић.

Све награђене фотографије можете погледати у Галерији Прогрес у Београду. 

Сања Ђукић

Фото: Марија Ердељи, Мина Делић, Петар Димитријевић

Leave a comment