Ове године Октобарска награда Града Новог Сада отишла је у руке волонтера. Шта она за њих представља и колико им значи, прочитајте у наставку текста. 

Поводом обележавања Дана ослобођења Новог Сада – 23. октобра, у Градској кући Града Новог Сада, на иницијативу Европске престонице младих Нови Сад, као и организација, формалних и неформалних група, за велики допринос у развоју локалне заједнице, социјалне заштите, здравља, младих, културе, спорта, екологије, солидарности и хуманости, додељена је Октобарска награда свим волонтерима и волонтеркама Новог Сада, директору Архива Војводине Небојши Кузмановићу и Клиници за инфективне болести Клиничког центра Војводине.

Руководилац Новосадског волонтерског сервиса Војислав Пркосовачки истиче ову награду као значајну потврду залагања, уложеног труда и енергије, као и подршке волонтера локалној заједници. Како је објаснио за наш портал, млади волонтери и остале узрасне категорије, радећи на себи, раде и на целој заједници и ово је само увод у даље токове развоја града и целог друштва.  

Награда је уздизање вредности које волонтери са собом носе и несебично деле, а то су солидарност, хуманост, мир, толеранција, рушење предрасуда и стереотипа, равноправност и демократију. Награда је и подстицај за нове активности, нове волонтерске подухвате, подизање квалитета рада и постављање стандарда рада са волонтерима на нивоу града. Пред нама је период у којем сви организатори волонтерских активности треба да потврде ову награду даљим залагањем и квалитетним радом.

Чланица програмског тима ОПЕНС  и волонтерка НВС-а Бојана Крговић, упуштањем у волонтерске воде и упознавањем своје околине, почела је да шири социјалну мрежу, а путем волонтирања је нашла и посао. Велики допринос и подршку суграђанима пружила је током пандемије.

Признање и награда показују важност улоге нас волонтера у друштву. Осећај док се држи плакета је непроцењив, до тог момента да не желим да је пустим. Неописиво ми је драго да смо препознати, што је наш волонтерски дух позитивно заразан и да се шири све више градом. Волонтирање стаје у две речи: „Give and gane“ зато што, кад волонтираш ти дајеш своје време, улажеш напор и позитивну енергију, а у исто време, стичеш нове пријатеље, искуства и  вештине.

Јасна Ђукић у име организације „Центар Срце“, истиче посебно одушевљење што је симболично на сам Дан ослобођења Новог Сада њихово име стојало поред осталих волонтера и 39 организација и што је њихов тридесетогодишњи ангажман крунисан оваквом наградом. Суграђанима посебно саветује да воде рачуна о менталном здрављу, а ова организација  промовише важност тог појма, како током пандемије, тако и у редовним условима.

Награда не само да је валидација нашег рада, већ и мотив и подстицај да је оно што радимо корисно другима и да ,,наше мало некоме значи пуно”.  У волонтирању смо срцем, добровољно и са жељом да на неки начин можемо допринети нечему у чему смо успешни, што нас испуњава, са мишљу да можемо некоме бити подршка у тешким тренуцима. У данашње време брзог начина живота, потребно је бити саслушан и осетити подршку, посебно емотивну.

Подаци са сајта Европске престонице Културе Нови Сад показују да је Новосадски волонтерски сервис када су у питању волонтерски сати достигао бројку од 12000, а узраст особа које су волонтирале креће се од 15. до 83. године. Најмлађа волонтерка Петра Протић учествовала је у многим програмима и активностима везаним за град, али посебно је поносна на своје волонтирање током пандемије, те је за њу ова награда подстрек за даљи наставак волонтирања и усавршавања.

За време ванредног стања тежи дани били су таласи реалности који су ме освешћивали и због којих сам постајала свеснија и схватала да се неке приче и ситуације које чујемо или видимо у филмовима, на телевизији или чак књигама, налазе у нашем граду. Иако је сваки дан био ролекостер емоција, на крају дана би надјачао осећај неке утехе и знања да сам заједно са свим волонтерима видела осмех на лицима људи у тешким ситуацијама, што је непроцењиво, али дефинитивно најлепше. 

Волонтерки Психолошког саветовалишта Новосадског хуманитарног центра (НСХЗ) и Савеза друштава психотерапеута Србије за пружање бесплатне психотерапијске помоћи грађанима током пандемије Ани Марији Вејновић је, како каже, волонтерски ангажман допринео стицању богатијег искуства у психотерапији као струци, организационом систему и тимском функционисању.

Награда значи повећану свест заједнице о вредности постојања волонтерских организација. За мене је волонтирање свест о заједништву и доброчинству и првобитан мотив за моје укључење у волонтерски рад била је жеља да помогнем другима у области за коју се образујем, те награда подстиче да наставим да своју енергију и време улажем у помоћ и подршку људима којима је потребна. Част ми је што сам међу добитницима овог признања и радујем се новим подухватима у будућности.

Многе волонтере пустоловине и ангажмани кроз волонтеризам усмерили су на здраво окружење и заједницу коју одликује хуманост, тимски дух, позитивна енергија, полет, мотивација, дисциплина. За волонтерку Савеза Студената Медицинског факултета Новог Сада Бранку Цветановић, ова награда представља круну пријатељства и емпатије. Са друге стране, волонтерки Центра за омладински рад (ЦЗОР) Милици Лекић, пут волонтеризма отворио је врата ка личном развитку, преиспитавању и решавању питања личности.

Утицај волонтирања на мене се одразио позитивно, сви око мене су могли видети како се мењам, развијам и по речима многих ,,цветам”. Награда је признање нашег вредног рада и уложеног времена, мотивација за даљи наставак, као и додатни позив суграђанима и будућим генерације да се упусте у чаробне воде хумане активности.

Према речима Пркосовачког, након отвореног позива за учешће и деловање, отворена је анкета путем које су волонтери као власници и носиоци Октобарске награде могли да бирају у које сврхе ће бити употребљен новчани износ. 

Између три опције, уметничке инсталације посвећене волонтирању, мурала који би осликао дух волонтера, волонтери и волонтерке су се одлучиле за зелени траг и садњу стабала. На тај начин сви суграђани добијају зелени волонтерски споменик. Тренутно смо у процесу потраживања дозвола и локације за садњу, о чему ћемо благовремено обавестити све организације, институције, волонтере и волонтерке које ћемо позвати да се прикључе овој зеленој волонтерској акцији – закључује Пркосовачки.

 

Анђела Андријевић

Фото: Владимир Величковић

 

 

 

Leave a comment