Обавештавамо вас да ће 28. октобра од 18 сати бити одржан први у низу “зелених вебинара” који организује Међународни фестивал зелене културе – Греен Фест уз подршку Делегације ЕУ у Србији.

На овом онлајн панелу тема ће бити: Да ли наша одећа уништава планету?

Да ли те занима вебинар?

 

 

 

 

О ВЕБИНАРУ:

Сви свакодневно носимо одећу, међутим, ретко размишљамо о последицама које одећа има по нашу животну средину?

Количина одец́е купљене у Србији износи 80.000т годишње, док је често упитан њен квалитет и састав. Да би одећа била повољна за купце, а исплатива за произвођаче, прави се од јефтиних материјала – пре свега пластике (полиестер), и углавном има кратак рок коришћења. Таква одећа једнако штети Планети – као, на пример, пластична боца или кеса.

Систем брзе моде пласира трендове из недеље у недељу, подстичући нас да набављамо нове одевне „крпице“ по јефтинијим ценама. А како купујемо, тако и бацамо. Сматра се да годишње на депоније широм света буде бачено 235 милијарди тона одеће.

Током панела разговараћемо о негативним последицама неадекватног управљања текстилним отпадом, од загађења вода микропластиком до утицаја на климатске промене и употребу ресурса. Такође, указаћемо на оно шта можемо да урадимо како би ствари променили набоље и како би здравље нас и наше планете било у моди.

Теме које ће бити покренуте током дискусије:

* Колико купујемо одећу и какав је њен квалитет?
* Како изгледа животни циклус наше одеће – од произвођача до депоније?
* Да ли састав одеће штети нашем здрављу и здрављу животне средине?
* Колико одећа убрзава ефекте климатских промена?
* Одећа и ресурси: Да ли брза мода има алтернативу?

Учесници панела:

* проф. др Миодраг Стојковић – истраживач на Институту за људску генетику, Неwцастле Университy
* Ивана Јовчић – Извршна директорка Центра за унапређење животне средине
* проф. др Владимир Ђурђевић – климатолог, ванредни професор на групи за метеорологију Физичког факултета, Универзитета у Београду

Модераторке разговора:

Дуња Јовановић и Марија Радаковић, ауторке Ф.фм подкаста о одрживој моди

О СЕРИЈАЛУ:

Догађај организује Међународни фестивал зелене културе – Греен Фест уз подршку Делегације ЕУ у Србији. Идеја овог и догађаја које ћемо организовати у наредном периоду је ближе представљање Европског зеленог договора и Зелене агенде за Западни Балкан, као регионалног приступа за очување природе и усклађивање са ЕУ политиком заштите животне средине. Догађај је део серије вебинара под називом “Зелени план за Србију”.

Пријавни формулар за праћење вебинара налази се на нашем сајту.

 

Leave a comment