Овај филм, пун напетости и интриге, учиниће да се запитате шта сте и да ли сте поново нешто битно пропустилиСасвим је могуће да јесте, јер је симболика управо у ситницама. Шта је овде стварност, а шта привиђење? Шта је разум, а шта халуцинација? Када помислите да сте похватали конце, врло лако се може десити да сте на сасвим погрешном путу, а постоји само један прави: Mulholland Drive. 

Лична карта филма 

Mulholland Drive, који се код нас преводи као Булевар звезда је амерички нео – ноар психолошки трилер из 2001. године, сценаристе и редитеља Дејвида Линча. Линч важи за, како кажуредитеља најкомлекснијих филмова, пуних неухватљиве симболике и метафизике“, те овај  филм – загонетка, дефинитивно, потврђује те гласине. Филм је наишао на изузетно добар пријем код критичара. Линч је на Филмском фестивалу у Кану 2001. године проглашен најбољим редитељем, а био је номинован и за Оскара у категорији најбољег редитеља.  

Јунаци и њихови путеви 

Овај филм је лансирао, данас веома популарну и велику глумицу, Наоми Вотс. Она тумачи улогу Бете, младе глумице у успону, која, сањајући о Холивуду, долази у Лос Анђелес и одседа у кући своје тетке. Када се настањује у тој кући, затиче непознату жену (Лора Херинг), за коју нико не зна како је доспела тамопа чак ни она сама. Премда је после саобраћајне несреће изгубила памћење и властити идентитет, она надева себи име Рита по глумици Рити Хејворт. Баш тада почиње заједничка животна прича ове две жене, чији је однос дочаран песмом Ребеке Дел Рио „LlorandoУметнута сцена која носи са собом сву тескобу овог односа је само извођење ове песме. Певачица у емотивној грозници, не могавши се изборити са јачином осећаја, губи свест и пада на подијуму. Тај пад наслућује кобни расплет односа двеју актерки. Бета помаже Рити у њеној потрази за идентитетом. Да ли се Рита у тој потрази с правом скрива од свега и свих, откријте сами! 

Док се са једне стране Бета и Рита бацају у потрагу за свиме што је изгубљено, трећи истакнути јунак овог филма, славни режисер Адам (Џастин Терокс) бива принуђен да реформулише свој став о животу, јер „Од човековог става зависи какав му је живот“. Наиме, Адам приликом снимања филма добија понуду од стране мафије да одређену глумицу прогура“ као главну јунакињу. За разлику од чланова комисије, који су свесни с ким имају посла, Адам одбија ову понуду, те убрзо губи контролу над сопственим животом. Да ли Адам има храбрости да „погине“ из принципа  – на вама је да откријете! 

Симболи, слутње и сновиђења 

Сам наслов филма је симболичан. Mulholland Drive представља назив пута, односно, одмориште пред улазак у Холивуд. Овај пут је заштитни знак Лос Анђелеса, али може да представља и предграђе Холивуда. Симболише Холивудску машинерију која гута све људско у људима, али и све претње и опасности које она, као таква, носи са собом. 

На почетку филма јавља се мотив сна који се излива у халуцинацију. Овај мотив несумњиво има улогу да наслути трагизам који предстоји. 

Црна кутија представља загонетни карактер филма. Она има свој кључ. Откључавање мора да се спроведе у право време. Наука говори да је црна кутија сложена структура о којој мало знамо. Супротност јој је „бела кутија“ – спознаја. 

Човек „из прашине“ који одлучује о свему сведочи да много тога у нашем животу не зависи од нас самих. Ми тај моменат популарно називамо „вишом силом“. 

Осим ових, за мене најупечатљивијих симбола, има их још небројиво много. Чини се да је сам филм, заправо, мозаик састављен из прегршт симбола. 

За све вас радознале филмољупце, који уживају у дешифровању филмова, ово ће бити најукуснији залогај. Ако одлучите да га погледате, надам се да ће мој скромни доживљај истог да вам помогне у одмотавању његовог клупка. 

Уживајте и срећно! 

Драгана Клашња 

Leave a comment