Када говоримо о хлебу који једемо и хлебу који бисмо највише желели да једемо – највероватније постоји разлика. Није чудно зашто је то тако, као што би се учинило на први поглед. Велики број људи који води рачуна о стасу или уопште о здрављу, конзумира неку врсту црног, интералног хлбеа. Сви бисмо најрадиле јели сваки дан домаће лепиње, врућ бакин хлеб из села и слично. Наравно, није могуће, нити је здраво.

ФОТО Како да препознамо прави интегрални хлеб од тзв. бојеног црног?

Разговаравши са пекаром одао ми је тајну да многи, нажалост, додају разне додатке како би хлеб личио на интегрални попут какаа, кафе, црног вина, вештачких боја и слично. Он каже да се прави интегрални хлеб лако препознаје. Ево како.

Ставите у воду комадић средине хлеба – ако хлеб побели, а вода поцрни – хлеб је бојен.

Сем тога, црни хлеб је збијен, тврд, док је бели прозрачан, еластичан, веће је површине и специфичног мириса. Најдивнијег мириса може бити када је врућ испечен у старој фуруни по рецепту наших бака. 

Изаберите хлеб од 100% целог зрна пшенице или мешан са другим врстама интегралних житарица.  Прескочите оне врсте хлеба које имају превише адитива, побољшивача укуса, соли.

Раж је богата дијетним влакнима, па вам може помоћи да ослабите. Хељда је погодна за кардиоваскуларне болеснике и дијабетичаре, док су мекиње добре за срчане болеснике. Овас је познат по аминокиселинама, витаминима и минеалима, док му је нижа енергетска вредност него код других житарица. 

Изаберите хлеб са што више различитих житарица које ће вашем организму пружити најмање 2 g влакана по порцији. Читајте декларацију и изаберите који здрави хлеб је по вашем укусу. Немојте хлеб изостављати из исхране, само направите прави избор и будите умерени. Пријатно! 

 

Сузана Марјановић

 

Leave a comment