„Cranger Weihnachtszauber“ представља највеће мобилно тржиште у Европи у чијем је фокусу Божић. Ова божићна чаролија дугачка око 25.000 квадратних метара може се обићи у немачком граду Хернеу у периоду од 21. новембра до 30. децембра.

Оно што посетиоцима сам догађај нуди јесу магичне пустоловине почев од украшених улазних капија које наговештавају присуство ведрог божићног духа и пријатне и атрактивне атмосфере чувене немачке божићне пијаце.

У самом средишту божићне идиле Кренџера налази се покретна јелка, за коју се тврди да је највећа јелка на свету, јер достиже висину и до 45 метара, а тешка је 80 тона. Велико божићно дрво красе лед лампице којих има око два милиона, као и 500 божићних поклончића. На самом врху мобилне јелке налази се огромна звезда која се на сваких сат временa обрће укруг.  Оно што увек одушеви јесте божићна ,,соба” – ресторан у склопу јелке у којем посетиоци могу уживати у несвакидашњој храни и топлим напицима и бити део пријатне божићне атмосфере.

Највећа чаролијска атракција 20 метара изнад божићне шуме Кренџера која украде поглед сваког посетиоца, посебно малишана, од 18 и 20 сати увече, јесте необична представа на жици којом саоницима раздихано хита Деда Мраз Николас са својим помоћницима ирвасима. У вечерњим часовима уз божићне песме Николас се обраћа посетиоцима ове бајковите представе причајући им о познатом Рудолфу и месту са којег они долазе – Северном полу.

 

Оно што Кренџер исто одликује јесте фантастичан шоу програм, божићна позорница са комадима пуних необичним ликовима и тематикама. Разноврсни ликови попут снешка, орашка, ирваса, патуљака, медењака, прерушених људи у пакетиће и слично, могу се срести широм читаве божићне идиле сваког дана у 14.30, 16.30, 18.30 и 19.30. 

Деца се радују Забавном парку, освајању играчака путем више врста игара као и фигурама које божићну чаролију чине још магичнијом. У појединим угловима уочљиве су животиње, разноразни светлећи божићни објекти, магични облици и предмети. Оно што малишанима одвуче највећи фокус јесте идилична палата креирана од стакла, леда и кристала са осликаним краљем леда. Са спољашње стране видљив је лавиринт са стазом дужине 250 метара у којем деца проводе сате раздрагано тумарајући и тражећи излаз.

Ова бајковита и идилична атмосфера прилагодљива је сваком узрасту, јер се могу забавити како деца, тако и младе и старије генерације, а Кренџер нуди садржаје и узбудљива места за све.  Ту су многобројне тематске вожње, почев од лета ирваса, па до најузбудљивијих, попут Апола 13, на који се усуде само најхрабрији људи са жељом да се опробају у тој улози астронаута.

За љубитеље зимског спорта, ту је велико клизалиште које се протеже до 1000 метара квадратних и има четири траке са ледом.

Шетњом кроз традиционалну божићну пијацу могу се уочити разноразни штандови пуни специјалитета, слаткиша, укусног воћа са преливима… Опојни мириси бадема и медењака су традиционални и неизоставни елементи Кренџерске божићне трпезе. Затим, могу се купити божићни украси, предмети и одећа од квалитетног материјала, поклони за малишане и слично.

Усудите се и ви и да посетите Херне, закорачите у ову божићну креативност и маштовитост Кренџера, у ту чаробну божићну шуму светлости и осетите чар најлепших божићних песама. 

Анђела Андријевић

Фото: Андријевић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment