Често нисмо ни свесни да лоше навике које су саставни део наше свакодневице могу да изазову прекомерно разможавање гљивице из рода Кандида. Задатак овог текста је да буде ваш водич у спречавању поменутог, али не и у лечењу Кандидијазе – инфекције коју овај паразит изазива.

Извор фотографије: Unsplash

Имунитет је ваше основно оружје

Добар имунитет је основа свега. Начини на које можете да му нарушите равнотежу су различити: стрес, недостатак сна и одмора, лоша исхрана итд… Често вам вртоглави темпо живота намеће приоритете: каријера, обављање кућних послова, улога родитеља и супружника… Али, где сте ту ви? Добра организација дневних обавеза може да вам помогнe да се више посветите своме здрављу!

Уз студирање и младост не иде нужно и нездрав живот

Студентски живот је често пропраћен лошим навикама! Честа појава су учења ноћу уз конзумацију енергетских пића, која су изразити пријатељи ове гљивице, те неквалитетан сан и брза храна. Уколико боље организујете ваше студентске дане, биће времена и за припрему здравог оброка, али и за дремку у време када је то пожељно. Сваки млад човек има свој друштвени живот: изласци, журке и дружења; a где су изласци ту су често и алкохолна пића. Не заборавите да алкохол убија добре бактерије које спречавају размножавање гљивица, те при његовој конзумацији треба да будете умерени. Ова гљивица се преноси и сексуалним путем, те су једини начини заштите од преношења презерватив или апстиненција!

Залогаји којима треба рећи „не“

Веровали или не, банане су велики пријатељи ове гљивице, као и остало слатко воће, а нарочито суво. Избегавати треба и храну богату угљеним хидратима. Бело брашно и шећер су познати по надимку „беле смрти“, па их замените интегрелним, раженим или бадемовим брашном, као и мање слатким воћкама ( цитруси, јабуке, авокадо…).

Ако не можеш да смислиш шта би здрвао могао да припремиш за доручак, ручак или вечеру, прочитај наше предлоге ОВДЕ.

Кандида је упоран непријатељ с којим се можете борити месецима, али и годинама. Сада када сте се упознали са њеним слабостима, лакше ћете је избећи. Увек носите са собом једну битну ставку: боље је спречити него лечити!

Драгана Клашња

Фотографије: Unsplash.com

 

Leave a comment