Море „новокомпонованих“ писаца, издаваштава и штива може се рећи да има своје добре стране. У тој продавници „од игре до локомотиве“ има за свакога понешто. Међутим, отежава ли то младим људима да разликују наметнути квалитет од истинског? 

Фотографија: Unsplash

Читање је авантура, а потрага за књигом – путовање

Млад човек на почетку свог читалачког искуства задаје себи задатак да одабере правац у ком ће се кретати његово развијање у менталном и образовном смислу. Премда је сваки почетак тежак, а и како кажу: „Срећа није одредиште него путовање“, будите радознали и упутите се у ову потрагу као у незаборавну авантуру. Читање је јединствена прилика да путујете временом, живите различите животе, упознајете сваколике јунаке и пратите њихове пустоловине, те тако стичете многа искуства. Нечије авантуре трају краће, а нечије дуже. Да је крај авантуре дошао знаћете када осетите потребу да изговорите реченицу сличну овој: „Откако сам прочитао роман Достојевског, знао сам да ме више ништа неће толико заинтересовати!“ Да, то је доказ да сте се пронашли! Али то не значи да је крај путовања дошао!

књиге

Лектира повољно утиче на развој ученика?

Чињеница је да неки ученици често избегавају да читају лектире, док други уживају у њима. Зашто је то тако? Највероватније је у питању разлика у зрелости и интересовањима. Наш савет ученицима је да нипошто не одбацују лектире. Оне су драгоцене за ширење видика, развијање аналитичког размишљања, као и комуникационих вештина! Уколико ученик не успе да схвати поруку коју му лектира носи, пожељно је да јој се врати након извесног времена. Овај повратак може бити значајан у сврху провере личног напретка. Расплет може да буде задовољавајући, али може бити и упозорење да је потребно радити на себи. Ово, наравно, не треба да обесхрабри, већ да подстакне!

Битан је квалитет, а не квантитет

Често се дешава да при избору литературе читалац иде линијом мањег отпора – одлучи се за бестселер. Међутим, квалитет није увек једнак квантитету. Битнији је профил читалаца него њихов број. Ако немате искуство да сами процените квалитет књиге, бирајте проверен квалитет. Саветујте се са вашим професорима. Класици су увек прави избор! Можете пратити додељивања награда: Нобелове, Нинове, итд… Осим тога, читајте критике дела, истражујте… На овај начин ћете заронити у дубине које праве најбоље рониоце! Ту су, такође, стручна и научна литература, у зависности од тога која област вас интересује.

На пример, добра препорука може доћи и од студената књижевност – прочитајте ОВДЕ којих то 30 књига они препоручују. 

Чињеница је да читање ослобађа стреса. Уверите се да са књигом можете разговарати! Сада је право време да у кишне јесење дане који нам предстоје убаците мало чаролије! Шоља топлог чаја, киша и књига могу да буду ваше идеално друштво!

Пронађите себе и уживајте!

Драгана Клашња

Фотографија: Unsplash / Марија Ердељи

Leave a comment