Поводом завршетка Европске недеље спорта ЕУ инфо Кутак у сарадњи са Еко куриром организује бициклистичку туру обиласка новосадских мурала, у среду 30. септембра. Скуп је на Тргу републике од 16:45, старт у 17, а завршетак туре у 19 сати.

Европска недеља спорта

 

 

 

 

 

Професионални туристички водич ангажован је из удружења Нови Сад бy лоцалс, а сви бициклисти и бициклисткиње добиће светлеће прслуке.
Европска недеља спорта је догађај покренут од стране Европске комисије, са циљем да се развијају спорт и физичке активности, а догађај се реализује у земљама Европе, ове године 6. пут.
Србија учествује са више од 20 догађаја у 16 градова и општина у којима ће преко 51,000 учесника промовисати здраве животне стилове. Национални координатори кампање ЕНС2020 у Србији су Олимпијски комитет Србије (ОКС) и Министарство омладине и спорта, уз подршку Европске уније.
Изазовне околности 2020. учиниле су седмицу потребнијом него икад раније. Данашња омладина није толико активна као претходне генерације. Гојазност је у порасту због недовољног бављења физичком активношћу, чиме сведоче и подаци истраживања у Србији:
• 30% деце се бави спортом ван школе
• 12% омладине се бави спортом генерално
• 4,5% студената се бави било каквим видом физичке активности
Неопходно је да се млади едукују о значају бављења физичком активношћу.
Званичан почетак Европске недеље спорта обележен је у Франкфурту 23. септембра 2020. године. Током недеље многобројни спортски и едукативни догађаји, организовани су широм Европе све до 30. септембра.

Leave a comment